Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyliltä ei lähdetä pois työn perään pääkaupunkiseudulle

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jutussaan ”Työvoima liikkuu Suomessa jähmeästi (HS 12.1.) toimittaja Marjo Valtavaara kirjoitti hyvin suomalaisesta kyläytymisilmiöstä. Sille on tyypillistä, että monta sukupolvea käkkii samalla paikkakunnalla vuosikymmenestä – jos ei vuosisadasta – toiseen.

Kyliltä ei lähdetä työn perässä pääkaupunkisedulle tai edes lähimpään kasvukeskukseen. Jutussa rakennusinsinööri Jussi Kiuru kiteytti: ”Maalaisesta ei myöskään saa kaupunkilaista tekemälläkään. Eivätkös lähiöt ole täynnä alkoholisoituneita maalta muuttaneita?”

Ottamalla lehmänloikan tästä voi epäsuorasti päätellä, että maahanmuuttajia ei ymmärretä. He, jos ketkä, ovat muuttaneet.

Suomesta lähdettiin aikanaan Amerikkaan tuohta vuolemaan ja myöhemmin Ruotsiin autotehtaille peltiä vääntämään. Mikä on muuttunut? Vastaus on jokaisen kielen päällä: työttömyysturva. Kun se aikoinaan luotiin, tarkoitus oli hyvä. Päiväraha takasi toimeentulon, kunnes uusi työpaikka löytyi.

Kuulun itse sukupolveen, jonka vanhemmat muuttivat landelta stadiin – työn perässä. Perheet perustettiin yksiöön. Elämän ehtoopuolen häämöttäessä isät ja äidit pääsivät usein vasta maaliin. Nyt pitäisi jo kolmekymppisenä olla kivitalo.

Yhdysvalloissa ei jumiuduta lähtökuoppiin. Siellä jo lukion päättäneet muuttavat muualle, saati sitten töitä hakevat. Kotikylillä käydään juhlapäivinä.

Työttömyysturvan keskeisin työllistymistä estävä ehto on, että korvauksen saa, jos koulutusta vastaava työpaikka on yli 1,5 tunnin päässä kotoa. Eihän siinä ajassa kerkeä edes Tampereelta Helsinkiin!

Takaan, että liikettä syntyisi, jos työttömän pitäisi todentaa, että koulutusta vastaavaa työtä ei löydy Suomesta.

Rakentamisen ammattilaiset tulevat pääkaupunkiseudulle Baltian maista. Piankos virolainen insinööri pätevöittää itsensä projektihommiin.

Tallinnasta on tulossa kaupunki, joka on pian yhtä lähellä Helsinkiä kuin Espoo. Sieltä on helpompi pendelöidä pääkaupunkiseudulle kuin Porista.

Lintukoto-ajat ovat ohi. Maailma kutistuu. Muuttoliike vain kasvaa. Samoista työpaikoista kilpailevat tulevaisuudessa niin maalta muuttajat kuin maahanmuuttajatkin.

Juha Räsänen

diplomi-insinööri, Hämeenlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat