Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylioppilaskirjoitukset edistävät lukion kehittämistä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jyväskylän koulutuskuntayhtymän tulosaluejohtaja Antti Rastela ja kehittämispäällikkö Jari Kinnula moittivat mielipidesivulla (HS 11.1.) ylioppilaskirjoituksia lukion kehittämisen estämisestä.

Jyväskylän maalaiskunta yhdistettiin vuoden 2009 alussa Jyväskylän kaupunkiin. Sen jälkeen koulutuskuntayhtymän toimesta on päädytty alun perin yhdeksästä lukiosta kahteen 1 200 opiskelijan jättilukioon. Ei ihme, jos hyvässä vauhdissa olevan konsernin puikoista katsottuna muu ympäristö näyttäytyy paikoilleen pysähtyneeltä. Seuraavina töinään Jyväskylän koulutuskuntayhtymä haluaa poistaa ylioppilastutkinnon.

Kaiken sen muun keskellä, mitä lukiokoulutukselle on esimerkiksi viime vuoden aikana tehty tai jätetty tekemättä, ylioppilastutkinnon määrätietoinen kehittäminen erottuu kirkkaasti edukseen.

Jyväskylällä on kaksi lukiota, muualla maassa yli 200. Yhtenäinen ylioppilastutkinto on merkittävimpiä koulutuksen alueellisen tasa-arvon takaajia. Korkea-asteen pääsykokeet valmennuskeskuksineen asettavat syrjäseutujen opiskelijat muita huonompaan asemaan. Tulevaisuudessa yhä useammat korkea-asteet hyödyntävät ylioppilastutkintoa ja sen arvosanoja sisäänpääsyssään.

Digitalisaation suoma nopeus ja joustavuus edistävät ylioppilastutkinnon hyödyntämistä muillakin tavoin. Mahdollista on, että digitalisaation avulla tullaan vielä välttämään abiturienttien yhtaikainen kokoaminen koesaleihin. Vanha viisaus on, että ei pidä korjata sitä, mikä ei ole rikki. Jos jokin asia on rikki lukiomaailmassa, se ei ole ylioppilastutkinto, vaan lukion kehittäminen.

Jukka O. Mattila

puheenjohtaja

Suomen lähilukioyhdistys, Hattula

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat