Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hornet-hävittäjien korvaaminen on useita vuosia kestävä prosessi

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Petri Lehtinen tiedusteli (HS Mielipide 31.12.), miten päätös Hornet-hävittäjän korvaajasta syntyy.

Uuden hävittäjän hankinta on kymmenen vuoden vaativa prosessi, joka sisältää sekä Puolustusvoimien eri asiantuntijoiden suunnittelua, vaatimusmäärittelyä ja arviointia että myös poliittisia päätöksiä. Aikoinaan Hornetia valitessa tässä prosessissa onnistuttiin erinomaisesti, ja niin uskon nytkin tapahtuvan.

Hornet-hävittäjän korvaaminen käynnistettiin lokakuussa 2014, kun puolustusministeri asetti työryhmän laatimaan esiselvityksen Hornet-hävittäjän suorituskyvyn korvaamisesta. Esiselvityksen keskeisin suositus oli, että Hornetin suorituskyvyt korvataan monitoimihävittäjällä.

Päätöksen hävittäjähankkeen käynnistämisestä teki puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) Pääesikunnan esityksestä. Poliittinen perusta tälle päätökselle tuli Juha Sipilän (kesk) hallituksen hallitusohjelmasta, johon oli kirjattu, että hallitus käynnistää Hornetin suorituskyvyn korvaamisen.

Puolustusvoimat on käynnistänyt Hornetin korvaajahankkeen (HX-hanke). Hankeen ensimmäinen merkittävä tehtävä on lähettää tietopyynnöt hävittäjäehdokkaita edustaville valtioille ja yrityksille sekä arvioida saadut vastaukset. Tietopyynnöillä selvitetään, mitkä hävittäjäkoneet ovat meille varteenotettavia vaihtoehtoja, mitkä ovat niiden alustavat hintatiedot ja koneiden käyttö- ja huoltoperiaatteet.

Tietopyynnön vastausten perusteella HX-hanke valmistelee yksityiskohtaisemman tarjouspyynnön, joka on suunniteltu lähetettäväksi keväällä 2018. Tarjouspyynnön lähettäminen merkitsee Suomen sitoutumista hävittäjähankintaan mutta ei vielä sitoutumista hävittäjien määrään. Koska kyseessä on merkittävä ja iso hanke, tarjouspyynnön lähettäminen edellyttänee hallituksen lupaa.

Tarjouspyynnön vastaukset käynnistävät evaluointiprosessin. Alustavasti hävittäjävalinnan päätöstekijöiksi on määritetty suorituskyky, elinkaarikustannukset, turvallisuus- ja puolustuspoliittiset vaikutukset sekä kotimaisen teollisuuden osallistuminen ja huoltovarmuus.

Konekandidaattien evaluoinnin tekevät maamme parhaat asiantuntijat. Lopputuotteena on puolustushallinnon esitys hankittavasta hävittäjästä ja niiden määrästä. Koska kyse on turvallisuus- ja puolustuspoliittisesti sekä taloudellisesti merkittävästä päätöksestä, lopullisen päätöksen hävittäjähankinnasta tekee Suomen hallitus vuonna 2021.

Aikoinaan Hornetia valittaessa hankintapäätöksen valittavasta hävittäjätyypistä teki Esko Ahon (kesk) hallitus Puolustusvoimien esityksen mukaisesti.

Lauri Puranen

hankekoordinaattori

puolustusministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat