Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitäkäämme koko maa asuttuna

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pohjois-Karjalassa ollaan syvästi huolestuneita liikennesuunnittelusta, joka asettaisi koko Ylä-Karjalan ja Joensuun yliopiston erittäin vaikeaan asemaan. Junavuorot on päätetty lakkauttaa säästösyistä tietyn lisäajan jälkeen. Toteutuuko maamme eri osissa asuvien ihmisten tasa-arvo, jos kilpailua rataosille ei tule? Ei! Asia pitäisi ajatella uudelleen.

Tässä muutamia perusteluja.

Ekologisuus: Linja-autoilu ja yksityisautoilu lisääntyvät. Nykyisillä, rapautuneilla teillä joudutaan kaasuttelemaan eri lailla kuin moottoriteillä. Tosin linja-autot eivät vanhoille, radanvarsia ja asutusta noudatteleville teille edes lähde.

Eriarvoisuus: Merkittävä osa suomalaisista jää palveluiden ulkopuolelle. Kaikki ovat kuitenkin veronsa maksaneet.

Matkailu: Monet yrittäjät ovat perustaneet yrityksensä rautatien varaan, näin on esimerkiksi Kolin, Lieksan ja Nurmeksen matkailussa.

Mukavuus ja turvallisuus: Linja-autossa ahtaasti istuminen ja auton wc:n käyttö on hankalaa tai jopa ylivoimaista vanhemmille ihmisille. Maanteillä sattuu huomattavasti enemmän vahinkoja kuin rautateillä.

Opiskelijat ja yliopisto: Joensuuhun on päässyt tähän saakka junalla melko hyvin poikki Suomen. Jos kulkeminen länteen tehdään hyvin vaikeaksi, opiskelijat eivät hakeudu Joensuun yliopistoon. Tämä tarkoittaa, että yliopisto pienenee, tutkimus vähenee ja Joensuu rappeutuu. Laskeudutaan takaisin 1900-luvun puoliväliin.

Kulkuvälineellä on merkitystä niin yhteiskunnalle kuin matkailullekin. Matkailu on sesonkituote: joskus junassa on vain muutama matkaaja, joskus istumapaikkaa ei tahdo saada lainkaan. Pitäkäämme koko maa asuttuna ja edistäkäämme ilmastoystävällistä liikennettä ja matkailua.

Raija Särkkä

Joensuu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat