Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikanhakijoiden tapaaminen häivyttää pelkoja

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suurin osa suomalaisista seuraa pakolaiskriisiä lehtien otsikoista. Meidän kohdallamme pakolaiskriisi sai ihmisen kasvot, kun aloitimme viime lokakuussa vapaaehtoisina suomen kielen opettajina turvapaikanhakijoille.

Yhtäkkiä seisoimme täpötäyden luokan edessä, lehtien päähenkilöt olivat muuttuneet nimeään tavaaviksi oppilaiksemme.

Ei voi sanoa, etteikö opettaminen olisi alkuun jännittänyt. Kaksi vaaleahiuksista opiskelijatyttöä opettamassa kolmeakymmentä irakilaismiestä on asetelma, johon on vaikea valmistautua mielikuvaharjoituksin.

Tunnelma kurssilla oli kuitenkin alusta lähtien hyvä. Erityisesti yllätyimme, miten motivoituneita opiskelijat olivat. Alkeellisista opetusvälineistä huolimatta intoa riitti ja edistystä tapahtui.

Eräskin mies ei esimerkiksi osannut latinalaisia aakkosia, mutta kirjoitti sanojen ääntämistavan aina arabiaksi. Toinen mies kuunteli suomalaista musiikkia ja kirjoitti korvakuulolta laulujen sanat niin hyvin kuin pystyi.

Kurssilla oli myös paljon hauskempaa kuin olimme etukäteen olettaneet. Kulttuurieroille naurettiin, kun ne arvaamatta tulivat vastaan, ja myös suomen kieli herätti hilpeyttä (sanopa vaikka ”Afganistanista”).

Itsenäisyyspäivän lähestyessä kuuntelutimme oppilailla Maamme-laulun. Oppilaat olivat hiiren hiljaa kuullakseen iPadin vaimean äänen. Kun laulu päättyi, kaikki taputtivat.

Nyt lehtien otsikoissa puhutaan uhista, haasteista ja peloista. Pelkäämme, että nykyinen ongelmakeskustelu tukahduttaa kaikki ne hyvät uutiset, joita tarvittaisiin luottamuksen ja talkoohengen luomiseen suomalaisten ja turvapaikanhakijoiden välille.

Pakolaiskriisi muuttuu vähemmän pelottavaksi, kun kohtaamme ihmisiä ja kuulemme heidän tarinansa.

Pinja-Liisa Kujanpää

Annika Laaksonen

suomen ja ruotsin kielen opiskelijoita

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat