Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tasa-arvokeskustelussa miehen kannattaa vaieta

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tasa-arvokeskustelussa miesten kannattaa yleensä olla hiljaa, ellei komppaa käsitystä naisten sorretusta asemasta. Fiksut miehet tietävät tämän ja kuuntelevat kiltisti, kuinka miehet raiskaavat, tappavat, pahoinpitelevät ja etenevät uralla ilman omia ansioitaan. Väittäminen vastaan olisi osoitus sovinismista.

Kun Heli Vaaranen kirjoitti naisista vallankäyttäjinä parisuhteessa (HS Mielipide 13.1.), reaktiot ovat olleet voimakkaita. Väitteet miesten kokemuksista eivät ole mielipidekirjoittajien mukaan totta, koska naiset saavat keskimäärin pienempää palkkaa tai koska valtaosa yksinhuoltajista on naisia.

Jos tasa-arvo toteutuisi paremmin, huoltajuuskiistoissa mies ei ehkä enää olisi lähtökohtaisesti altavastaaja. Parisuhdeväkivalta on tuomittavaa. Mutta se, että osassa parisuhteissa nainen on väkivallan uhri, ei poista sitä, että osassa parisuhteissa nainen on ottanut vallan itselleen, niin sanotusti sisustanut miehen ulos tai autotalliin.

Sanat luovat todellisuutta. Jatkuva miesten leimaaminen milloin putkiaivoiksi, milloin potentiaalisiksi raiskaajiksi on osoitus halusta nostaa itseä alentamalla toisia. Rasittavaa. Tämä ei tarkoita, etteikö raiskaus olisi hirvittävä rikos, eikä sitä, että miehet ovat lähes aina syyllisiä raiskauksiin.

Ehkä kyse on takaisinmaksusta. Koska naisia on alistettu niin sanoin kuin nyrkeinkin, myös miehiä ja poikia tulee vastavuoroisesti alistaa. Tämä on usein sanallista vallankäyttöä ja mitätöimistä. Samoin jotkut naiset vetävät ylleen marttyyrin viitan. Se, että naisia kohdellaan hirvittävällä tavalla joissakin maissa, on jollain erikoisella tavalla myös suomalaisten miesten vika. Ja kannattaa muistaa myös historian vääryydet.

Tässä muutamia tasa-arvoväittämiä 2000-luvun Suomesta: Naisen eteneminen uralla on osoitus poikkeuksellista henkilökohtaisista kyvyistä, miehen vastaava eteneminen on osoitus sukupuolirakenteista, jotka suosivat miehiä.

Lukioiden ja yliopistojen naisenemmistö ei ole ongelma, ja asian tuominen esiin on jotenkin väärin, onhan aiemmin ollut miesenemmistö.

Syrjäytyneistä tai itsemurhan tehneistä enemmistö on miehiä. Tämä ei ole ongelma, koska yhteiskunnan huipulla on niin paljon miehiä.

Naisilla aseellinen maanpuolustus tai siviilipalvelus on vapaaehtoista. Jos mies kieltäytyy täysin maanpuolustusvelvollisuudesta, seurauksena on vankeustuomio. Tämä ei ole tasa-arvo-ongelma, koska kyse ei ole naisten kokemasta vääryydestä.

Näiden asioiden tuominen esiin ei poista naisten Suomessa kokemaa väkivaltaa tai tasa-arvo-ongelmia. Ongelmiin tulee kiinnittää huomiota, ja ne tulisi ratkaista. Hyvä yhteiskunta voi syntyä dialogin kautta.

Perttu Turunen

lehtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat