Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienille riidoille oma tuomioistuin

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Korkeimman oikeuden entinen presidentti Pauliine Koskelo ilmaisi HS:n haastattelussa (10.1.) huolensa Suomen oikeusjärjestelmän tehottomuudesta.

Oikeusjärjestelmämme todellakin vaatii uudistamista. Rahallisesti pienissä riita-asioissa maassamme ei saa oikeutta, koska kukaan ei uskalla viedä riitoja tuomioistuimiin vastapuolen oikeudenkäyntikulujen pelossa.

Ratkaisuna tähän olisi niin sanottu pienten riitojen tuomioistuin, ”small claims court”, joita on jo ainakin Tanskassa ja useimmissa anglosaksisissa maissa kuten Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Tuomioistuin käsittelisi sellaiset riidat, joiden arvo ei ylittäisi jotain sovittua (esimerkiksi 30 000 euron) rajaa. Käsittely tapahtuisi yhden tuomarin käsittelyssä, eikä tuomioista voisi valittaa, tai valitukseen vaadittaisiin ainakin käräjäoikeuden valituslupa.

Olennaisin asia koko järjestelmässä olisi, että vastapuolen kuluja ei tuomittaisi lainkaan, paitsi siinä tapauksessa, että kantajan nostama juttu on selvästi ollut alun perinkin perusteeton.

Tällöin näitä rahamäärältään pienempiä riitoja (esimerkiksi useimmat velkomuskanteet, remonttiriidat) uskaltaisi viedä tuomioistuimeen ilman pelkoa vastapuolen kuluista. Omat kulut katettaisiin oikeusturvavakuutuksella, jos sellainen olisi. Käräjäoikeuksista vapautuisi resursseja intressiltään suurempiin riita- ja rikosjuttuihin.

Säästöt olisivat tuomioistuinlaitokselle todennäköisesti merkittävät, koska pienempi määrä tuomareita pystyisi hoitamaan suuremman määrän juttuja. Oikeusturva paranisi huomattavasti, koska ei olisi pelkoa vastapuolen oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta ja oikeus toteutuisi nopealla aikataululla, toisin kuin nykyisin.

Nyt kukaan ei uskalla viedä pienempiä juttuja tuomioistuimiin lainkaan oikeudenkäyntikulujen pelossa, kun vastassa saattavat olla kallis asianajotoimisto ja usein pitkä oikeusprosessi.

Pekka Salo

hallituksen jäsen

Auktorisoidut lakimiehet ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat