Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Östersundomia uhkaa kelvoton kaavoitus, ei pyy

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jutussa ”Pyy uhkaa Östersundomia” (HS 13.1.) liitosalueen luontoarvot kutistettiin pariin melko tavalliseen lintulajiin. Todellisuudessa Östersundomin Natura-alueiden suojeluperusteena on 9 suojeltua luontotyyppiä, 28 kasvi- ja sienilajia, yksi hyönteislaji sekä 22 lintulajia.

Euroopan unionin Natura-verkosto ei suojele yksittäisiä pyitä tai ruisrääkkiä, vaan sen tavoite on turvata riittävä määrä kaikkia EU:n alueella esiintyviä luonnollisia elinympäristöjä ja niiden eliölajeja. Suojelusta tinkiminen johtaisi hiljalleen koko suojelualueverkoston ja eurooppalaisen luonnon monimuotoisuuden rapautumiseen.

Eräät virkamiehet ja poliitikot eivät tunnu ottavan alueen luontoarvoja tosissaan, vaikka luontoarvojen sivuuttaminen maankäytön suunnittelussa on yksiselitteisesti vastoin lakia. HS:n uutinen antoi jopa ymmärtää, että aluetta ei voi kaavoittaa järkevästi ilman luontoarvojen loukkaamista.

Tämä ei pidä paikkaansa: Östersundomiin on täysin mahdollista laatia kaava, jossa alueelle sekä saadaan kipeästi kaivattuja asuntoja että sen luontoarvot turvataan. Kaavoittaminen on aina valintojen tekemistä.

Vaihtoehdottomuuden lietsonta ja luontoarvojen leimaaminen kehityksen uhaksi on vastuutonta. Todellisen uhan tulevaisuuden kestävälle yhteiskunnalle aiheuttaa harkitsematon, laista ja ympäristöstä piittaamaton kaupunkisuunnittelu.

Jukka Hintikka

puheenjohtaja, Helsingin seudun lintutieteellinen yhdistys Tringa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat