Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkeakouluista pitäisi hioa yhtenäinen instrumentti

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen ”kehittäminen” kustannussäästöjen pohjalta on täysin virheellinen lähtökohta. Myöskään yliopistojen itsensä toteuttama profilointi tuskin palvelee parhaiten koko valtakunnan etua.

Sattumanvaraisen ajautumisen sijaan opetus- ja kulttuuriministeriön tulisi palkata asiantuntevaa työvoimaa, joka työstäisi kokonaisvaltaisen näkemyksen Suomen korkeakoululaitoksen tavoitteista niin, että ministeriö voisi ottaa toimialansa substanssijohtajuuden.

Suomen korkeakouluja tulisi käyttää koordinoituna instrumenttina siten, että voimavarat painottuisivat nykyistä enemmän ydintoimintoihin: opetukseen ja tutkimukseen. Samalla nykyinen meno kohti keskenään kilpailevia yksityisiä yliopistoja olisi peruutettava.

Missään yliopistossa ei ole kaikkea tarvittavaa asiantuntemusta. Tietotekniikan ja liikkuvuuden avulla opetus olisi kuitenkin yhdennettävissä niin, että kaikkien maamme yliopistojen opiskelijoille voitaisiin antaa sama ja paras mahdollinen opetus. Samalla päällekkäinen työ poistuisi ja opettajat voisivat käyttää asiantuntemustaan niillä osa-alueilla, jotka he hallitsevat parhaiten.

Yhteisesti valmisteltu opetus johtaisi uudenlaiseen yhteistyöhön, joka samalla edistäisi tutkimusta. Uusia opettajia rekrytoitaessa ei enää tähdättäisi rinnakkaiseen vaan täydentävään asiantuntemukseen. Näin opetuksesta tulisi kustannustehokkaampaa ja opiskelijoita sekä opettajia motivoivampaa.

Päällekkäisen opetuksen poistumisen vapauttama työpanos tulisi siirtää tutkimukseen. Näin voitaisiin palauttaa aikaisempi tilanne, jossa vain 50 prosenttia työajasta meni opetukseen. Samalla saataisiin merkittävä osaratkaisu pitkäjänteisen tutkimuksen puutteeseen, joka on yksi Suomen tieteen suurimmista ongelmista.

Paitsi että yliopistoissa on rinnakkaisia hallintorakenteita, yhä useammin niitä myös luodaan varainhankintaa – eli yliopistojen välistä kilpailua – varten. Kaikkien yliopistojen hallinnot voitaisiin kuitenkin yhdentää käyttämään samoja tietoteknisiä palveluita.

Kun ennen selvittiin nykyiseen nähden minimaalisella byrokratialla, nyt tietokoneiden aikakaudella pitäisi samalla työpanoksella pystyä valtavasti suurempaan suoritteeseen. Näin ollen tietotekniikkaan ja -hallintoon pitäisi sijoittaa enemmän varoja niin, että erillisten ohjelmien sijaan saataisiin valtakunnallinen ja palveleva ohjelmistokokonaisuus. Yhdentämällä ja yksinkertaistamalla byrokratiakuluja voisi todennäköisesti vähentää noin neljännekseen nykyisestä.

Alueellisiksi luokiteltujen yliopistojen lakkauttamistakin on hahmoteltu, mutta yliopistolaitoksen yhdentäminen ei itsessään aseta yliopistoja kyseenalaisiksi. Alueellisuus on enemmän voimavara kuin rasite, koska silloin sekä opetuksessa että tutkimuksessa voidaan päästä lähemmäksi erilaisia sovelluksia. Opiskelijoiden ja yliopistolaitoksen kustannusten suhteen hajautus olisi todennäköisesti taloudellisestikin edullista.

Kalevi Salonen

Kaustinen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat