Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistouudistus paljasti Januksen kasvonsa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääkirjoitus (HS 14.1.) käsitteli hajanaista ja tehotonta yliopistoverkostoamme: tieteenaloja on aivan liikaa, 54, ja niitä on liian monessa yliopistossa. Voi tosin olla niinkin, että liikaa on vain turhia tieteenaloja, kuten humanistisia tieteitä ja filosofiaa.

Luvut ovat objektiivisia, ja niillä on helppo perustella mitä tahansa subjektiivisia ja itsekkäitä tarkoitusperiä. Kun eniten valtion rahoitusta saaneen yliopiston rehtori vaatii yliopistolaitosten määrän puolittamista, kyse on tuskin Suomen edusta vaan oman aseman pönkittämisestä.

On liikuttavaa, kun jokainen yliopisto on pakotettu etsimään ranking-listoja, joissa se arvioidaan erinomaiseksi. Etsivä taatusti löytää.

Korkeakouluja on uudistettu taloudellisen pakon ja kilpailukyvyn varjolla. Perimmältään kyse on ollut arvoista ja vallasta – eikä suinkaan arvovallasta, joka perustuisi aitoon tieteelliseen auktoriteettiin ja tieteen syvimmän olemuksen ymmärtämiseen, saati moraaliin.

Yliopistoa ei enää haluta nähdä itsenäisenä instituutiona, jossa etsitään luotettavaa tieteellistä tietoa ja kasvatetaan sivistyneitä ja ajattelukykyisiä akateemisia kansalaisia. Surullisen kuuluisa ”fantastinen yliopistouudistus” on paljastanut Januksen kasvonsa. Kauniita lupauksia riitti, kun yliopistot irrotettiin valtiosta, virat lopetettiin ja valta annettiin yliopistojen hallituksille, joiden jäsenistä valtaosa on valittu korkeakoulujen ulkopuolelta.

Tuottavuus, maine, keskinäinen kilpailu ja utopiat maailman huipulle noususta ovat korvanneet terveen järjen ja akateemisen arvokkuuden.

Maailman arvostetuimmat yliopistot eivät alistu ulkopuolisten juoksupojiksi. Niiden toimintaa ohjaavat ihanteet, ei halu osoittaa ylivertaisuuttaan ja kukistaa kilpailijansa.

Silläkin uhalla, että saan leiman vanhoja muistelevana oman hännän nostelijana, muistelen hieman. Kasvatustieteilijänä ja opettajankouluttajana muistan, miten saimme rajua kritiikkiä 1980- ja 1990-luvuilla yliopiston ”pahnanpohjimmaisina”, joiden paikka ei olisi yliopistossa. Opetusopin professorina sain kutsun tilaisuuteen, jossa yliopiston johto kuiskaajineen haukkui surkean opettajankoulutuksen.

Eräät maineikkaat tiedemiehet pilkkasivat surkeaa peruskoulua ja saivat tukea muutamilta eliittikoulujen rehtoreilta. Bisnesmaailma vaati kouluremonttia tehojen lisäämiseksi ja kilpailukyvyn turvaamiseksi.

Pisa-vertailu pelasti koulumme, ja opettajankoulutus pysyi yliopistossa. Kun iso pyörä nyt pyörii, ensin potkitaan ulos ”turhat” byrokraatit, sitten turhat tieteenalat ja vielä turhemmat tutkijat. Röyhkeimmät ja ovelimmat ovat aina pärjänneet. Ajan henki on otollinen sille verkostoitujalle, joka julistaa itsensä huipuksi. Ujoja einsteineja ei suvaita. Koulutuspolitiikka on pelkkä puoluepolitiikan osa.

Kari Uusikylä

professori emeritus, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat