Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattiliitot maksavat veronsa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ministeri Iiro Viinasen väitteet ja vihjailut (HS Mielipide 16.1.) ay-liikkeen taloudesta, lakoista ja yleishyödyllisyydestä vaativat selvennyksiä.

Viinanen oli oikeassa siinä, että ammattiliitot ovat yleishyödyllisiä yhdistyksiä ja kerryttävät lakkovarantoja sijoitustoiminnan tuotoista. Muissa asioissa joko Viinasen tiedot ovat puutteellisia tai olemme hänen näkemyksistään eri mieltä.

Ay-liike hoitaisi huonosti jäsentensä edunvalvontaa, jollei se kerryttäisi jäsenmaksuista ja sijoitustoiminnan tuotoista lakkovarantoja ja siten mahdollistaisi tarvittaessa työtaisteluja.

Kukaan ei lakkoile lakkoavustusten vaan lakkoon johtaneiden asioiden takia. Verovapaa lakkoavustus on 16 euroa päivässä, ja lakkoavustus on aina pienempi kuin lakosta menetetty palkka. Lakkoavustuksen tarkoituksena on taata jonkinlainen toimeentulo lakon ajaksi.

On hyvä muistaa, ettei lakko koskaan ole ammattijärjestöille tavoite. Nytkin pyrimme kaikin keinoin sopimukseen.

Sijoitustoiminnassa ja taloudenhoidossa ay-liike on tarkka ja varovainen. Varojen sijoittaminen perustuu tarkkaan harkintaan, yleisesti hyväksyttyihin eettisiin periaatteisiin ja arvopohjaan. Tärkeintä sijoittamisessa on jäsenten etu.

Viinanen antoi ymmärtää, etteivät toimittajat leimaamisen pelossa tutki ay-liikkeen toimintakertomuksia. Näin hän leimasi toimittajat väärin perustein. Monet toimittajat ovat käyneet läpi liittojen talouslukuja, mutta harvemmin niistä on syntynyt uutisia.

Viinanen väitti, että veronmaksu on ay-liikkeelle vieras käsite. Toisin kuin yritykset, ay-liike maksaa muiden yleishyödyllisten yhdistysten tapaan arvonlisäveron kaikesta ostamastaan palvelusta eikä voi vähentää sitä verotuksessa.

Viinanen unohti perimmäisen syyn sille, miksi ammattiliitot ovat yleishyödyllisiä: sen työn, jota liitot tekevät jäsentensä auttamiseksi sekä työelämän ja koko yhteiskunnan kehittämiseksi. Ammattijärjestöjä tarvitaan tasapainottamaan työnantajan ja työntekijän välejä yhteisen hyvän polun rakentamiseksi.

Jaana Aaltonen, viestintäjohtaja, Ammattiliitto Pro

Heikki Korhonen, tiedotuspäällikkö, Rakennusliitto

Päivi Niemi-Laine, toimialajohtaja, JHL

Marja Puustinen, viestintäjohtaja, OAJ

Timo Piiroinen, viestintäjohtaja, PAM

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat