Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttajien työllistymisen esteet on poistettava

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) painotti haastattelussa työllistymisen merkitystä kotoutumiselle (HS Kotimaa 16.1.). Olen iloinen siitä, että ministerillä tuntuu olevan ratkaisukeskeinen ote niin kutsutun pakolaiskriisin keskellä.

Nykyisten ja tulevien maahanmuuttajien työllistyminen on yksi yhteiskuntamme suurimpia haasteita.

Edistän työkseni maahanmuuttajien työllistymistä ja huomaan paljon rakenteellisia esteitä heidän työllistymiselleen. Esimerkiksi kuljetusalalla olisi työtä niin raskaiden ajoneuvojen kuin henkilöautojenkin kuljettajille. Irakista tullut kuorma-auton ammattikuljettaja ei kuitenkaan saa Suomessa ajaa edes henkilöautoa ennen kuin hän on suorittanut ajokortin täällä kokonaan uudestaan. Jotta kortin saisi, täytyisi olla kielitaidon lisäksi rahaa.

Korkeasti koulutetuille maahanmuuttajille ei ole mitään yhtenäistä väylää osaamisen ja tutkinnon tunnistamiselle ja tunnustamiselle. Moni ulkomaalainen, jolla on heikko koulutustausta, jää kokonaan työelämän ulkopuolelle. Esimerkiksi elintarvikkeiden pakkaukseen tarvitaan hygieniapassia, jonka testi on jo muodoltaan suunniteltu suomalaisen koulutusputken läpikäyneelle.

Siivous- ja rakennusalalle olisi paljon halukkaita, mutta rekrytointi tapahtuu pääsääntöisesti henkilöstövuokrausfirmojen kautta. Firmojen nettilomakkeet ovat niin monimutkaisia, ettei työnhakija, jonka suomen kielen taito on vähänkin heikompi, edes ymmärrä, miten työtä haetaan. Samalla näillä aloilla valitetaan työvoimapulasta.

Toivottavasti näitä ja muita työllistymisen esteitä aletaan pian poistaa ja haasteita toden teolla ratkoa. Suurin osa tulijoista haluaa töihin ja ihmettelee, miksei heidän työpanoksensa kelpaa Suomelle.

Katja Mannerström

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat