Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehitysvammaiset oppilaat jätetään taas sivuraiteelle

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Uudessa ”Valtakunnalliset perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014” -asiakirjassa (POPS) kehitysvammaisten opetuksen tavoitteet ja sisällöt on typistetty kahden sivun linjaukseksi. Sen sijaan yleisopetuksen vuosiluokkien 1–9 sisältöjä ja tavoitteita määritellään noin 350 sivun verran.

Nykyinen tilanne asettaa yleisopetuksen oppilaat ja yleisopetuksen tavoitteiden ulkopuolelle jäävät oppilaat eriarvoiseen asemaan. Ulkopuolelle jäävät ovat kognitiiviselta tasoltaan heikommat oppilaat, joihin lukeutuu suuri osa kehitysvammaisista ja autistisista oppilaista. POPS perusopetuksen ohjauksen välineenä ylläpitää rakenteellista syrjintää ja tuottaa eriarvoisuutta yhteiskunnassamme.

Suomi on vuonna 2006 allekirjoittanut YK:n vammaisten oikeuksia koskevan yleissopimuksen. Suomi on sitoutunut kehittämään inklusiivista koulutusjärjestelmää, joka takaa kaikille oppilaille heidän persoonallisuutensa, kykyjensä ja luovuutensa huomioinnin ja kehittämisen.

Sopimuksen mukaan opetusjärjestelmän tulee vahvistaa kunnioitusta ihmisoikeuksia sekä inhimillistä monimuotoisuutta kohtaan. Tästä näkökulmasta onkin vaikea ymmärtää, että vammaisuus ilmiönä jää opetussuunnitelmassa käsittelemättä – POPS:issa on vain yksi maininta vammaisuudesta terveystieto-oppiaineen sisällöissä.

Opetussuunnitelman perusteissa määritellään, mikä on perusopetuksen tehtävä yhteiskunnassa, mitkä arvot toimintaa ohjaavat ja mitä sisältöjä koulun opetus- ja kasvatustyön tulee toteuttaa. Se luo perusteet, jonka varaan rakentuu kunta- ja koulukohtainen opetussuunnitelmatyö. Koulutusjärjestelmän valtakunnallisessa ohjauksessa POPS:illa on täten erittäin keskeinen asema koulutuksen yhdenvertaisen toteutumisen varmistamisessa.

Valitettavasti 2000-luvulla kehitysvammaisten opetuksen kehittäminen on taantunut, ja opetuksen suunnittelua sekä sen järjestämistä tukeva materiaali on vähäistä. Kun valtakunnallista koulutuksen ohjausta ei ole, ei voida taata, että opetus toteutuu yhdenvertaisesti.

Valtakunnallisen ohjauksen puuttuessa opettajien täytyy tehdä runsaasti päällekkäistä työtä esimerkiksi opetusmenetelmiä arvioidessaan ja suunnitellessaan. Tästä huolimatta kuntakohtaisesti pienillä resursseilla opetuksen suunnittelussa ei päästä samaan laajuuteen ja laatuun kuin POPS:issa. Valtakunnallisen ohjauksen puute johtaa helposti opetuksen alueelliseen eriämiseen ja oppilaiden eriarvoistumiseen.

Opetuksen toteuttamista tukevia ohjausmateriaaleja tuottamalla näihin ongelmakohtiin kyettäisiin puuttumaan. Lisäksi tarvittaisiin resursseja opettajankoulutukseen ja opettajien täydennyskoulutukseen, jotta ohjausmateriaalien uudistukset jalkautuisivat käytäntöön. Nykyisellään kehitysvammaisten oppilaiden oikeus suunnitelmalliseen ja laadukkaaseen opetukseen on vaarassa.

Opetushallituksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön tulee edistää tasavertaisesti kaikkien oppilaiden oikeuksia ja mahdollisuuksia oppimiseen, mikäli tavoitteena on toteuttaa inkluusiota muutenkin kuin juhlapuheissa.

Tuomas Tervasmäki

opiskelija, koulutussosiologian ja -politiikan maisteriohjelma, Jyväskylä

Antti Teittinen

erityiskasvatuksen dosentti, Helsingin yliopisto

Kehitysvammaliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat