Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tasa-arvoiseen parisuhteeseen tarvitaan kaksi

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Heli Vaarasen mukaan (HS Mielipide 13.1.) miehiä väheksytään usein parisuhteessa.

Puolisoiden kokema epätasa-arvo on todellisuutta monen lapsiperheen elämässä. Syyttelyn sijaan olisi hyvä miettiä syitä siihen, miksi usein juuri naiset ottavat perheessä ja suhteessa johtavan roolin ja puoliso ajautuu apulaisen rooliin.

Kun perheeseen syntyy vauva, hoitovastuu on pääosin äidillä. Hoitaminen on paljon muutakin kuin imettämistä, joten isillä on kaikki mahdollisuudet ottaa osaa ja jakaa vastuuta. Tähän myös kannustetaan tarjoamalla isyysvapaata.

Isäkuukauden käyttää kuitenkin vain alle 10 prosenttia isistä, ja hoitovapaalle jää alle 5 prosenttia isistä. Kotona huolehtimassa vauvasta, taaperoista sekä perheen arjesta on lähes aina nainen. Arki pitää saada pyörimään, ja jos perheen toinen aikuinen ei ota aktiivisesti siihen osaa, ollaan helposti tilanteessa, jossa enemmän arjesta vastuussa oleva alkaa käskyttää puolisoaan. Välillä raskastakin arkea on helppo paeta töihin ja muihin menoihin, jos kokee olevansa kotona vain apulaisen asemassa.

Parisuhteessa vastuu on kuitenkin molemmilla, myös perhe-elämän sujumisesta. Jos haluaa aktiivisemman roolin lastensa elämässä ja kodin pyörittämisessä, se pitää ottaa. Hyvä keino tähän on käyttää isäkuukausi ja vaikka osittaista hoitovapaata.

Vastuuta pitää oppia myös jakamaan. Tämä koskee sitä enemmän kotia pyörittävää osapuolta: on annettava tilaa toisen tavalle hoitaa lapsia ja kotia. Avoin keskustelu ja vastuiden jakaminen on tärkeää kaikissa parisuhteissa.

Heta Saxell

filosofian maisteri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat