Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maakunnat palveluiden tilaajiksi

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Uusia maakuntia muodostettaessa pyritään muun ohella purkamaan niin sanottuja hallintohimmeleitä. Jos maakuntien tehtävät laajenevat sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) lisäksi laajasti muuhun ylikunnalliseen palvelutuotantoon, samat hallintohimmelit syntyvät helposti uudelleen johtajineen ja päälliköineen.

Maakuntien rooli kannattaisi suunnata poliittisesti ohjatuiksi valtion rahoittamien palvelujen tilaajiksi, ei niiden tuottajiksi.

Esimerkiksi ammatillinen koulutus on kustannustehokkaammin toteutettavissa maakunnallisina osakeyhtiöinä kuin maakuntien virastoina. Sosiaali- ja terveyspalveluissakin maakunta voisi olla palvelujen tilaaja, jolloin kunnalliset palveluntuottajat muodostettaisiin osakeyhtiöiksi. Maakunta tilaisi palvelut kilpailuttamisen perusteella kunnallisilta ja yksityisiltä palveluntuottajilta. Kiinteistökysymyskin olisi ratkaistavissa ilman valtion ja kuntien välisiä omaisuussiirtoja.

Kunnalliset ja valtion rahoittamat yksityiset sote-palvelut tulisi toteuttaa yhtäläisin kustannus- ja maksuperustein, kuten yksityisissä kouluissa ja korkeakouluissa tapahtuu. Sote-palveluissa voitaisiin haluttaessa toteuttaa asiakkaan laaja valinnanvapaus Ruotsin tapaan.

Verotusoikeutta maakunnille ei tulisi antaa, vaan sote-palvelujen rahoituksen pitäisi tulla valtiolta. Valtakunnallinen päätöksenteko pitänee parhaiten kustannukset hallinnassa. Jos verottajia tulee kahden sijasta kolme, verorasituksen kasvu on ilmeinen riski.

Pentti Rauhala

filosofian tohtori, dosentti, Lahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat