Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkalliset arkipyhät on ansaittu työllä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Arkipyhien palkallisuuden ja monien muiden sosiaaliturvaetujen leikkaaminen niin kutsutuilla pakkolaeilla on kyseenalaista muun muassa sen vuoksi, että edut on aikoinaan ostettu palkankorotusten osana sopimusneuvotteluissa.

Jokaiselle edulle laskettiin hinta, jolla palkankorotuksen rahamäärää pienennettiin. Esimerkiksi palkallinen arkipyhä pienensi muistaakseni 0,3 prosenttia palkankorotuksen rahallista määrää.

Tällaiseen menettelyyn päädyttiin ay-taholla muun muassa sen vuoksi, että rahamääräisen korotuksen ostoarvo mitätöitiin yleensä hintojen korotuksilla ja devalvaatioilla. Palkallisia vapaapäiviä ei inflaatio eikä devalvaatio syönyt. Toisaalta Suomen sosiaaliturva oli tuolloin Euroopan häntäpäässä ja sitä pyrittiin tavallaan ostamalla korjaamaan.

Aiheesta löytynee tarkempia tietoja Elinkeinoelämän keskusliiton sekä ammattiliittojen arkistoista. Palkansaajien tutkimuslaitos laati yhteenvedon 1980-luvun alkuvuosina erilaisista sosiaalieduista ja arkipyhistä siihen mennessä maksetuista hinnoista.

Nyt työnantajataho ottaisi myymänsä edut pakkokeinoin takaisin luultavasti myydäkseen ne joskus uudelleen.

On sanottu, että ansaitsemattomia etuja voitaisiin leikata. Nämä nyt kyseessä olevat edut ovat työllä ansaittuja.

Veikko Varjus

entinen sosiaalisihteeri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat