Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perustuslakivaliokunnan arvio tulee liian myöhään

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ministeri Olli Rehn (kesk) on moittinut perustuslakiasiantuntijoita siitä, että he jättivät vastaamatta ministeriön lausuntopyyntöön niin sanottuja pakkolakeja koskevista ehdotuksista (HS 15.1.). Asiantuntijat halusivat ilmeisesti pantata näkemyksiään siinä toivossa, että heitä kuullaan myöhemmin perustuslakivaliokunnassa.

Rehnin harmistuminen on ymmärrettävää. Lakien asiasisältö valmistellaan valtioneuvostossa. Eduskunta on korkein päättävä elin, joka lähinnä valvoo, tarkistaa ja hienosäätää.

Perustuslakikysymyksissä tulisi pyrkiä samantapaiseen työnjakoon, sillä isoissa uudistushankkeissa hallitus tarvitsee nykyistä suuremman varmuuden suunnittelemiensa uudistusten perustuslaillisuudesta. Muuten on vaarana, että lainvalmistelussa tehty suuri työ menee hukkaan.

Perustuslaillisuuden tutkimisen painopiste on nykyisin eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. Sinne jätettynä arviointi tapahtuu kovin myöhään ja usein puutteellisin tiedoin.

Kun perustuslakiasiantuntija saa kutsun valiokuntaan, hän kuulee hallituksen esityksestä tavallisesti ensimmäistä kertaa. Olipa esitys laadittu miten hyvin tahansa, sen lukeminen ei korvaa tekijän tietoa Tämä tieto syntyy, kun on mukana tekemässä niitä satoja pieniä päätöksiä ja punnintoja, joita jokaiseen vähänkin laajempaan lainvalmisteluhankkeeseen sisältyy.

Kun yhteys lainvalmisteluprosessiin puuttuu, puuttuu tieto eri vaihtoehtojen seurauksista. Perustuslaillisuutta koskevat arviot jäävät silloin tyhjän päälle. Siksi perustuslakiasiantuntemus on integroitava lainvalmisteluun nykyistä paremmin.

Valtioneuvoston ulkopuolistakin perustuslaillisuuden valvontaa toki tarvitaan, ja siihen perustuslakivaliokunta on oikea paikka. Tulisi kuitenkin muistaa asiantuntijakuulemisen rajoitukset. Valiokunnan pitäisi pysyä isäntänä talossaan, sillä perustuslakikysymyksiä ei voida ratkaista pelkällä asiantuntijatiedolla.

Perustuslakien tulkinnassa on kysymys siitä, miten perusoikeuksissa ilmaistuja arvoja – yhdenvertaisuutta, yksityiselämän suojaa ja sananvapautta – on sovellettava käsillä olevassa konkreettisessa lakihankkeessa. Tämän arvioiminen on pikemminkin arvopoliitikkojen kuin juristien työtä.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajat Annika Lapintie ja Tapani Tölli kiteyttivät asian hyvin kirjoittaessaan (HS Vieraskynä 9.1.), että perustuslakien valvonta liikkuu oikeuden ja politiikan haasteellisella rajapinnalla.

Oikeuden ja politiikan välillä olisi löydettävä tasapaino. Se järkkyy, jos perustuslakiin kirjoitettuja arvoja ei oteta vakavasti. Mutta se järkkyy myös, jos perustuslakiasiantuntijat katsovat voivansa antaa tieteellisiä vastauksia kysymyksiin, jotka ovat poliittisia. Suurempi uhka taitaa nyt tulla asiantuntijoiden taholta.

Markku Helin

perhe- ja perintöoikeuden professori emeritus, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat