Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talkoohommia ja pientä palkkaa – aina löytyy niitä, joiden tekemänä työ ei ole yhtä arvokasta kuin muiden

Minkälaista on kotoutuminen, jos luodaan järjestelmä, jossa maahanmuuttajat ovat toisen luokan kansalaisia eli saavat samasta työstä eri palkkaa, kysyy Hanna-Marilla Zidan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Antti Aimo-Koivisto
Turvapaikanhakijoita on ehdotettu lumitöihin.
Turvapaikanhakijoita on ehdotettu lumitöihin. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) ehdotti (HS 16.1.), että maahanmuuttajille maksettaisiin pienempää palkkaa. Kokoomuksen kunnanvaltuutettu Terhi Koulumies halusi työluvattomat turvapaikanhakijat ilmaiseksi lumitöihin. Pääministerinä ollessaan Jyrki Katainen ehdotti palkka-alea nuorille.

Listaa voisi jatkaa – aina tuntuu olevan ryhmiä, joiden tekemänä työ ei ole samanarvoista kuin muiden. Työttömillekin on joskus ehdotettu työn tekemistä palkkatyön sijaan talkoohommina.

Naiset saivat pitkään samasta työstä vähemmän palkkaa sukupuolensa perusteella. Pitkän taistelun jälkeen sukupuolen perusteella ei voi maksaa suurempaa tai pienempää palkkaa. On vaikeaa nähdä yhtään sen perustellumpana, että esimerkiksi iän tai etnisen taustan takia palkkasyrjintä olisi oikeutetumpaa.

Orpon ehdottama pienempi palkka ei ole ratkaisu maahanmuuttajien kohtaamaan syrjintään työelämässä.

Sen sijaan, että suomen kielen taidon puutteesta rangaistaan, tulisi kielen opiskelun mahdollisuuksia lisätä. Kielitaito on tärkeä kotouttamisen ja työllistymisen kannalta: se auttaa niin maahanmuuttajia kuin heidän lapsiaankin pääsemään kokonaisvaltaisemmin mukaan yhteiskuntaan.

On totta, että työllisyydellä on iso merkitys kotoutumisen kannalta. Mutta minkälaista on kotoutuminen, jos luodaan järjestelmä, jossa maahanmuuttajat ovat toisen luokan kansalaisia eli saavat samasta työstä eri palkkaa?

Sen sijaan, että lähdetään alentamaan palkkoja, mikä johtaa mahdollisesti tulotason alenemiseen yleisestikin, voisi syrjintään työelämässä puuttua muun muassa nimettömillä työhakemuksilla ja lisäämällä koulutusmahdollisuuksia.

Hanna-Marilla Zidan

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat