Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki naisiin kohdistuva väkivalta on tuomittava

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kaarina Griffiths vaati mielipidesivulla (HS 9.1.) loppua naisten seksuaaliselle häirinnälle ja kaipasi feministisiä naisjärjestöjä puolustamaan naisia ja ottamaan ahdisteluun tiukka kanta.

Naisiin kohdistuva väkivalta ja seksuaalinen ahdistelu eivät julkisuudessa nousseesta kohusta huolimatta ole uusia asioita Suomessa. Kyseessä on yksi vakavimmista ja valitettavan yleisistä ihmisoikeusrikkomuksista.

Euroopan unionin perusoikeusviraston vuoden 2014 tutkimuksen mukaan Suomessa jopa 71 prosenttia naisista oli kokenut seksuaalista häirintää 15 ikävuoden jälkeen. Uusimman uhritutkimuksen mukaan raiskauksistakin vain noin kymmenen prosenttia ilmoitetaan poliisille. Suurin osa väkivallasta tapahtuu lähipiirissä eikä tule koskaan esille. Uhrien kokemusten vähättely ja naisten syyllistäminen on erittäin yleistä.

Suomi on saanut useina vuosina lukuisia huomautuksia kansainvälistä seurantaa tekeviltä tahoilta. Esimerkiksi turvakotipaikkoja on vain noin 20 prosenttia kansainvälisistä suosituksista, eikä Suomessa ole muun muassa Istanbulin sopimuksen vaatimaa, ympäri vuorokauden auki olevaa auttavaa puhelinta väkivaltaa kohdanneille.

Palveluja seksuaalisen väkivallan ja häirinnän uhreille on olemattomasti. Seksuaalirikosten tuomiot ovat häpeällisen alhaisia.

Naisiin kohdistuvan väkivallan ja seksuaalisen ahdistelun poistaminen on ollut naisjärjestöjen agendalla niiden perustamisesta saakka. Kaikki naisiin kohdistuva väkivalta ja seksuaalinen ahdistelu ovat tuomittavia tekoja, oli tekijä kuka tahansa. Valitettavasti naisjärjestöjen lukuisat vetoomukset väkivallan lopettamiseksi ja uhrien auttamistyön resursoimiseksi eivät ole riittävästi tehonneet.

On erittäin tärkeää ja arvokasta, että naisiin kohdistuvasta väkivallasta käydään nyt keskustelua. Se voi auttaa murtamaan puhumattomuuden ja hiljaisen hyväksynnän kulttuuria.

On tunnustettava, että muun muassa fyysinen, henkinen ja seksuaalinen väkivalta ovat osa monen naisen arkea Suomessa. Tarvitsemme pitkäjänteistä ennaltaehkäisevää työtä, asennekasvatusta ja palveluja sekä uhreille että tekijöille. Tämä edellyttää sitä, että naisiin kohdistuvan väkivallan lopettaminen nostetaan poliittisessa päätöksenteossa prioriteetiksi ja työlle kohdennetaan riittävät resurssit.

Naisjärjestöt ovat esittäneet poliisille tapaamispyynnön, jotta yhteistyötä voidaan tiivistää ja asiantuntemusta jakaa myös uudenvuoden tapahtumiin liittyen.

Elina Nikulainen

toiminnanjohtaja, Naisten linja Suomessa ry

Jenni Tuominen

toiminnanjohtaja, Monika-Naiset liitto ry

Milla Pyykkönen

pääsihteeri, Naisasialiitto Unioni ry

Tanja Auvinen

toiminnanjohtaja, Nuorten Exit

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat