Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikissa kulttuureissa osa miehistä näyttää ajattelevan, että naisten ahdistelu on ok

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Zacharie Scheurer
Poliiseja partioimassa Kölnin päärautatieaseman edustalla loppiaisena. Saksassa yhä useammat naiset ovat ilmoittaneet tulleensa seksuaalisesti häirityksi tai ryösteyksi viime Uuden vuoden -juhlinnan yhteydessä.
Poliiseja partioimassa Kölnin päärautatieaseman edustalla loppiaisena. Saksassa yhä useammat naiset ovat ilmoittaneet tulleensa seksuaalisesti häirityksi tai ryösteyksi viime Uuden vuoden -juhlinnan yhteydessä. Kuva: Zacharie Scheurer

Mediassa on viime päivinä ollut runsaasti juttuja naisten seksuaalisesta ahdistelusta. On haastateltu uhreja ja asiantuntijoita, syyllistetty ja vähätelty ja keskitytty miettimään, miten nainen voi tällaiselta suojautua. Yksi jutuissa kuitenkin loistaa poissaolollaan: mies, joka ahdistelee.

Ulkomaalaisten miesten ahdistelua on selitetty kulttuurieroilla, mutta se ei käyne selitykseksi, kun tekijä on suomalainen. Vaikka jossain päin maailmaa ahdistelu on yleisempää kuin esimerkiksi Suomessa, sitä kuitenkin tapahtuu kaikkialla. Kaikissa kulttuureissa osa miehistä näyttää ajattelevan, että naisten ahdistelu on ok. Muutenhan sitä ei tapahtuisi.

Ahdistelevien miesten haastatteluja voi olla vaikea saada, mutta emme pääse asian ytimeen paneutumatta miehen motiiveihin ja hänen itsensä toiminnalleen antamaan oikeutukseen. Vasta silloin voimme tehdä asialle jotain muutakin kuin opettaa tytöillemme itsepuolustustaitoja.

Vai täytyykö vain alistua ja todeta, että näin on ja tulee jossain määrin aina olemaan?

Mediassa on haastateltu paljon naisasiantuntijoita, mutta haluaisin kuulla näkemyksiä myös miehiltä: rehellisiä ja suoria kannanottoja, joissa pohdittaisiin avoimesti aihetta ilman pöyristymistä, jos toinen uskaltaa sanoa jotain, mikä ei itseä miellytä.

Ydinkysymyksenä lienee se, miksi joidenkin omat halut ohittavat toisen ihmisen fyysisen koskemattomuuden vaatimuksen. Miten me oppisimme arvostamaan toinen toisiamme niin paljon, ettemme haluaisi käyttää toista vain omien päämääriemme välineenä vaan näkemään toisen, naisen ja miehen, kokonaisena, täysivaltaisena ihmisenä? Vain näin voimme lopettaa kaikenlaisen ihmisyyden riiston, oli kyse sitten seksuaalisesta, taloudellisesta tai muusta vallankäytöstä.

Minna Markkula

Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat