Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-sektorin tavoitteet on laadittava huolellisesti

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Terveydenhuollon järjestelmiä arvioidaan kansainvälisesti. Health Consumer Powerhousen tuottama Euro Health Consumer Index 2014 arvioi 38 Euroopan maan terveyspalvelujärjestelmän. Arvioinnissa käytetään 48 eri indikaattoria, joista voi saada yhteensä 1 000 pistettä. Vuonna 2014 kärjessä olivat Alankomaat (872 pistettä), Sveitsi (855) ja Norja (851). Suomi oli neljäs 846 pisteellä. Hyvän järjestelmän raja on 800 pistettä.

Maakohtaisen arvioinnin mukaan Suomi on vakiinnuttanut asemansa Euroopan mestarien joukossa: huippusaavutuksia on saatu melko edullisesti. Itse asiassa Suomi on johtava maa arvon tuottamisessa terveydenhuoltoon sijoitetulla rahalla.

Ruotsin, Tanskan ja muiden Pohjoismaiden järjestelmiin verrattuna Suomen terveydenhuolto on siinä mielessä hieman vanhantyylinen, että viranomaiset eivät ole kiinnittäneet riittävästi huomiota käyttäjäystävällisyyteen. Jotkin odotusajat ovat yhä pitkiä. Pääsy ”mukavuushoitoon”, kuten kaihikirurgiaan ja hampaiden hoitoon, on rajoitettua ja edellyttää muita Pohjoismaita suurempaa omaa maksuosuutta. Sama pätee reseptilääkkeisiin.

Tämä tarkoittanee, että Suomessa julkinen rahoitus ja poliitikot eivät ole yhtä herkkiä hoidon kuluttajamyönteisyydelle kuin muissa vauraissa maissa.

Kärkeen sijoittuvat melko pienet maat. Niissä on joko vakuutuspohjaiset järjestelmät, joissa rahoittaja ei puutu tuotantoon, tai pohjoismaiset verotukseen perustuvat, eri tavoin julkisesti hallinnoidut tuotantojärjestelmät. Rahoitusjärjestelmällä ei siis ole ratkaisevaa vaikutusta.

Vakuutusjärjestelmien ongelmana nähdään väkirikkaissa maissa liian isot, yli 100 000 työntekijän organisaatiot, jotka ovat vaikeasti hallinnoitavia. Ne vaativat vastaavankokoisten liikeyritysten hallintokykyjä.

Kun tuotanto ja rahoitus ovat samoissa käsissä, poliitikkojen ja ylimpien päättäjien uskollisuus asiakkaalle uhkaa siirtyä tuotanto-organisaation hyväksi. Päättäjät ovat rakentaneet organisaatioita vuosia ja ovat oikeutetusti ylpeitä siitä.

Suomi sijoittuu hyvin laadullisissa mittauksissa. Eräs mielenkiintoinen indikaattori on yleislääkärille pääsy (ajanvarauksella tai ilman) ja sen asteikko: pääsy toteutuu samana päivänä aina (3 pistettä), toteutuu osittain (2), ei toteudu normaalisti (1). Tavoitteeseen ”aina” pääsi 12 maata ja ”osittain” 8 maata. Suomi sijoittuu tässä vertailussa loppupäähän, sijalle 29, yhdellä pisteellä.

Kun Helsingin poliitikot (HS 10.1.) kiistelevät, pitääkö lääkärille päästä kahdessa viikossa (terveyslautakunta) vai neljässä viikossa (kaupunginvaltuusto), ollaan kaukana eurooppalaisesta tavoitetasosta. Onko kysymys siitä, etteivät poliitikot ja virkamiehet enää edusta kuluttajaa vaan tuotantojärjestelmää? Onko tämä oire siitä, että sote-sektori on muodostumassa suljetuksi kulttuuriksi, joka vieraantuu perustehtävästään?

Miten Helsingin terveyspalvelut saataisiin siirrettyä eurooppalaiselle tasolle, jossa perushoidon lääkäri olisi pääsääntöisesti tavoitettavissa samana tai seuraavana päivänä?

Erkki Vauramo

professori (h.c.), tutkija, Aalto-yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat