Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unettomuutta ei aina voida hoitaa lääkkeettömin keinoin

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Unitutkija Markku Partisen haastattelu viime viikolla A-studiossa aiheutti monille bentsodiatsepiineja tai unilääkkeitä pitkään käyttäneille pelkoja ja unettomuutta. Moni katsoja koki Partisen todenneen, että pitkäaikainen unettomuus voidaan lähes aina hoitaa lääkkeettömin keinoin. Moni myös koki hänen todenneen tosiasiana, että bentsodiatsepiinien käyttö edistää dementoitumista ja Alzheimerin taudin taustalla olevan amyloidin kertymistä aivoihin.

On totta, että useissa – mutta ei suinkaan kaikissa – epidemiologisissa tutkimuksissa on todettu tilastollinen yhteys bentsodiatsepiinien aikaisemman käytön ja myöhemmin ilmenevän kohonneen dementian välillä. Jotkut tutkijat ovat Partisen tavoin tulkinneet tämän tilastollisen yhteyden joko osoitukseksi tai vahvaksi viitteeksi siitä, että näiden lääkkeiden pitkäaikainen käyttö lisäisi myöhemmällä iällä ilmenevää dementiaa.

Tätä johtopäätöstä ei pelkästä tilastollisesta yhteydestä voida tehdä, koska tuo yhteys voi selittyä myös muilla tavoin. Pitkäaikaiseen huonounisuuteen liittyy lääkkeiden käytöstä riippumatta kohonnut dementian riski. Toiseksi myöhemmin ilmenevän dementian esioireina esiintyy usein jo pitkään ahdistuneisuutta ja unettomuutta. Bentsodiatsepiinien käytön ja myöhemmän ilmenevän dementian välinen tilastollinen yhteys ei siis suinkaan välttämättä johdu bentsodiatsepiinien käytöstä. Bentsodiatsepiinit eivät myöskään lisää dementian taustalla olevan amyloidin kertymistä, vaan joidenkin tutkimusten mukaan päinvastoin vähentävät sen muodostumista.

50 viime vuoden aikana miljoonat ihmiset kaikkialla maailmassa ovat käyttäneet bentsodiatsepiineja pitkäaikaisesti. Jos bentsodiatsepiinit todellakin lisäisivät dementoitumisen riskiä, lisäys ei suinkaan olisi kovin suuri ja luultavasti heijastaisi muutenkin kehittyvän dementian jonkin verran aikaisempaa ilmenemistä.

Keskustelussa unohtuu usein, että pitkäaikainen unettomuus liittyy usein taustalla olevaan ahdistuneisuuteen tai elämäntilanteeseen liittyviin hankaliin pelkoihin ja ristiriitoihin. Näissä tilanteissa kyse ei ole pelkän ”unettomuuden” hoidosta. Taustastaan riippumatta pitkäaikainen unettomuus on kiusallinen oire, eikä sitä suinkaan aina voida hoitaa ilman lääkkeitä.

Niin unilääkkeitä kuin kaikkia muitakin psyykenlääkkeitä käytetään toki monesti tarpeettomasti. En kuitenkaan tiedä ketään, joka käyttäisi unilääkkeitä ilokseen tai joka ei ilahtuisi päästessään niiden käytöstä tai haittavaikutuksista eroon. Monen potilaan arki olisi kuitenkin paljon vaikeampaa, jos he eivät voisi käyttää niin unilääkkeitä kuin muitakin psyykenlääkkeitä joskus myös pitkäaikaisesti.

Unilääkkeiden käyttöön liittyvät liioitellut pelot ovat saaneet jotkut lääkärit kieltäytymään niiden kirjoittamisesta jopa tilapäisen unettomuuden hoitoon. Lääkkeiden käytön liioiteltu tai joskus myös perusteeton pelottelu vain lisää potilaiden pelkoa, häpeää ja unettomuutta.

Matti O. Huttunen

psykiatri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat