Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa naisen asema on hyvä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Raiskauksista ja häirinnästä käydyssä keskustelussa on tuotu esille naisen huonoa asemaa. On esitetty, että Suomessa naiset joutuvat erityisen paljon väkivallan ja seksuaalisen ahdistelun kohteiksi. Kohtuuden nimessä on kuitenkin syytä nostaa esille eräitä myönteisiä tosiasioita naisen asemasta Suomessa. Naisen asemaa eri maissa voidaan vertailla esimerkiksi YK:n inhimillisen kehityksen indeksien avulla.

Yleensä naisen asema on huonoin köyhissä maissa. Tilastojen valossa Suomessa naisen asema on eräs maailman parhaista. Tätä kuvaavia mittareita ovat muun muassa tyttöjen koulutus, naisten työssäkäynti, äitiyslomat, päivähoito, neuvolat ja naisten keskimääräinen pitkä elinikä. Äänioikeuden naiset saivat Suomessa kolmantena maailmassa. Koulutuksessa huolenaihe on jo se, että tytöt ovat ohittaneet pojat. Suomi on maailman paras maa olla äiti, minkä seurauksena lapsikuolleisuus on maailman pienin.

Monissa Aasian ja Afrikan maissa esiintyy vieläkin sellaisia naisten elämää määrittäviä tekijöitä, kuten lukutaidottomuutta, pakkoavioliittoja, lapsiavioliittoja, ”kunniamurhia”, moniavioisuutta ja tyttöjen ympärileikkauksia. Poliittisen korrektiuden vuoksi on vaiettu siitä, että tällaisia perinteitä esiintyy myös niissä maissa, joista Suomeen tulee maahanmuuttajia.

Vuosituhantiset perinteet heijastuvat tietenkin myös maahanmuuttajien käyttäytymisessä naisia kohtaan uudessa maassa, kuten vuodenvaihteen tapahtumat osoittavat. Tällaisten perinteiden tunnistaminen ja huomioon ottaminen on tärkeää kotouttamisen vuoksi, joka on valtavien haasteiden edessä ja kestää kauan.

Naisen kohtuullisen hyvästä asemasta Suomessa kertoo sekin, että naisen asemaa tutkitaan ja esimerkiksi häirinnästä raportoidaan herkästi. Maissa, joissa naisen asema on huono, tällaista keskustelua ei yleensä käydä tai edes sallita.

Leena Kokko

arkkitehti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat