Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten helibor syntyikään?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ansiokkaassa jutussa asuntolainoista ja viitekorkojen kehityksestä (HS Koti 17.1.) oli mielenkiintoinen osio helibor-koron syntyvaiheista vuonna 1986.

Jutussa todettiin, että korko olisi saanut nimensä Postipankin silloisen pääjohtajan Heikki Tuomisen sihteerin Heli Puputin mukaan. Koron kehitti rahoitusneuvos Matti Inha, jolle tuo innovaatio ei ollut ensimmäinen eikä viimeinen.

Minulla oli ilo ja kunnia työskennellä tuolloin pankissa ja sain tehtäväkseni laatia ensimmäisen helibor-sidonnaisen luottoasiakirjan ehdot. Aluksi luottoja myönnettiin vain yrityksille.

Tuolloin oli jo käytössä libor-korko, joka on lyhenne sanoista London Interbank Offered Rate. Korko määräytyy tiettyjen pankkien toisilleen myöntämien vakuudettomien luottojen keskiarvosta, jossa ääripäät on poistettu. Helibor ja nykyinen euribor toimivat samoin periaattein.

Muistikuvani mukaan Postipankissa oltaisiin otettu käyttöön nimike hibor (Helsinki Interbank Offered Rate), mutta se oli jo käytössä Hongkongissa, kuten on vieläkin.

Näin ollen oli otettava käyttöön hieman pidempi etuliite – eli hel. Uusi viitekorko todella aiheutti uutuushämminkiä pankissakin. Helikopteri oli tuolloin konttoreissa yleinen nimitys.

Erityisen pätevän mutta myös viehättävän sihteerin Heli Puputin ympärille syntyi muitakin legendoja: Eräs ruotsinkielinen oli tavannut Heli Puputin ja kysyi Inhalta: ”Var Heli bor?”

Tästä Inhalle olisi siis välähtänyt nimi korolle. Mutta tämä siis on legendaa.

Matti Toppari

asianajaja, varatuomari, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat