Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perustulo ei ratkaise tulo-ongelmaa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat (17.1.) kirjoitti perustulosta ja nykyisen sosiaaliturvajärjestelmän ongelmasta: työttömän yksinhuoltajan täytyy olla todella kiinnostunut työnteosta, sillä edes 2 500 euron kuukausipalkka ei juurikaan nosta hänen käytettävissä olevia tulojaan erilaisten tukien samalla laskiessa.

On hälyttävää, että monen suomalaisen ei kannata ottaa vastaan tällaista ihan hyvin palkattua työtä. Tilanne ei kuitenkaan korjaannu sillä, että alamme kutsua toimeentulo- ja asumistukia sanalla perustulo.

Varsinainen ongelma on, että Suomessa jo keskituloisia verotetaan tulojen ja myös kulutuksen osalta niin ankarasti, että bruttopalkoista puhuminen on kuin kollektiivinen valhe. Vielä suurempi valhe se on työnantajan näkökulmasta – työnantajalle bruttopalkka on vasta osa työntekijän kustannuksista.

Perustulo ei poista verokiiloja, joiden vuoksi työnteko ja palkkaaminen ovat paljon vähemmän houkuttelevia vaihtoehtoja kuin niiden pitäisi olla. Miten perustulo voisi muka johtaa siihen, että 2 500 euroa ansaitsevalle tai keskituloiselle jäisi enemmän käteen? Vain siten, että samalla onnistuttaisiin merkittävästi kohtuullistamaan julkisia menoja ja veronkorjuuta – siihen ei taida yksin perustulomallin nykyistä vähäisempi byrokratia riittää.

Isto Havu

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat