Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimiiko uusi yleiskaava pakkasella?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin uutta yleiskaavaa on kritisoitu rajusti. Yleiskaavan talviaikaan päivittäminen on jäänyt vähemmälle huomiolle.

Pikselikarttojen taakse on kätketty vuodenaikojen vaihteluja vääristeleviä oletuksia. Helsinkiläiset pitäisikin pukea havainnekuvissa kevyiden kesävaatteiden ohella myös talvipomppiin. Kasvot huurteessa uuden yhteisöllisyyden syntyminen voi olla vaikeaa, pöhinästä puhumattakaan. Merentäytöistä kaventunut merellinen Helsinkikin saattaa olla umpijäässä.

Hypetyksen sijasta olisi syytä miettiä tilanteita, joissa kaikki liikennemuodot, raideliikenne etunenässä, hyytyvät heti ensimmäisten lumisateiden ja pakkasten tultua. Pyöräilyn ihanuus haihtuu jo kotiovella, kun pyörätiet ovat näkymättömissä ja niillä polkeminen on mahdotonta reunaan aurattujen lumivallien takia. Pukeutuminenkin vaatii talvipäivityksen.

Entä kävelijöiden Helsinki? Suksilla syvässä lumihangessa liikkuminen on ollut agraariyhteiskunnalle ominaista. Eteneminen on ollut hidasta mutta perille on päästy. Miten uuden urbanismin toteuttajat askeltavat arktisissa olosuhteissa, joita ilmastonmuutoksen ääriliikkeet lauhduttavat mutta myös voimistavat?

Ajatukset umpikorttelimallilla rakennettavista ydinkeskustan laajennuksista, erityisesti kaupunkibulevardeista, viittaavat kintaalla monille hyvän asumisen edellytyksille. Talvi tuo niihin lisäkysymyksiä.

Aurataanko lumet kaupunkibulevardien reunoilla olevien talojen seinille, kun saasteiden laskeutumisetäisyyksiä supistetaan? Mihin lumi kootaan ja kuljetetaan, kun tontit ovat ahtaita ja mereen pumppaaminen ekologisista syistä viimein kielletään? Ei taida tiheästä kaupunkirakenteesta olla apua näiden kysymysten ratkaisemiseksi.

Marja Häyrinen-Alestalo

professori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat