Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudessa kansallispuistossa on ainekset suureen tarinaan

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kiitos hallitukselle ja maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk) päätöksestä perustaa Suomeen uusi kansallispuisto. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi vihittävän puiston nimeksi ehdotamme Hossan ja Julman Ölkyn kansallispuistoa.

Kaksi erämaajärveä kuuluvat yhteen. Järvet yhdistävä puisto ei tunne rajoja. Se sijaitsee valtakunnanrajan tuntumassa niin, että osa on Pohjanmaan, osa Kainuun maakuntaa ja osa Kuusamon, osa Suomussalmen kuntaa.

Puisto on esihistoriallisesti ja historiallisesti merkittävä. Se sijaitsee Vienanmereltä Pohjanlahdelle ulottuneen ikiaikaisen reitin, ”Vienan tien” varrella. Se on ollut nyky-Suomen alueelle koillisesta saapuneiden maahanmuuttajien muinainen pyyntipaikka ja temppeli. Varhaiskansa puhui kieltä, jota emme tunne. He harjoittivat muun muassa peuran ja riistan pyyntiä ja kalastusta.

Puistossa on kaksi kalliomaalauskenttää veden äärellä. Hossan värikalliota leimaa rikas, monikerroksinen mytologinen kuvitus. Julman Ölkyn harvemmat maalaukset ovat vesirajassa, ihmishahmoisten kallioiden välissä. Yhdessä ne ovat kaksi suurta kertomusta. Kun niitä on maalattu, ja kun riistaa on uhrattu, jäältä tai uuhesta lienee laulettu ja joikattu. Ääni on kaikunut – ja kaikuu yhä – kanjoneissa ja kallioissa kilometrien päähän. Näissä pyhissä lauluissa lienee ollut samaanien runolaulun mitta ja poljento.

Hossan ja Julman Ölkyn kokonaisuus on samanistisin kalliokenttämme. Kummankin yläpuolella on useita uhripaikkoja. Siellä toteutuu kolmekerroksinen maailma.

Kun kansallispuisto on vihitty, olisiko aika aloittaa vedenalaiset tutkimukset ja kuvaukset, jotta selviäisi tarkemmin, mitä näissä temppeleissä uhrattiin? Kutsumme mukaan tutkimaan Hossan ja Julman Ölkyn puiston historiaa ja nykyisyyttä monitieteisesti ja -taiteellisesti sekä tallentamaan niitä monimediaisesti.

Yhteisestä uurastuksesta koitukoon löytäjän iloa ja muun muassa matkailun kautta hyötyä, joka epäilemättä säteilee myös globaalisti.

Historian ja kulttuurin pohja on vahva ja siksi tuntemisen arvoinen. Runonlaulajia ei ollut vain Elias Lönnrotin aikana, vaan heitä olemme kohdanneet vielä 2010-luvulla: Marttiset, Huoviset, Perttuset ja Marina Takalo. Presidentti K. J. Ståhlberg syntyi Suomussalmella. Ilman Raatteen tien tapahtumia kansallispuisto ei olisi Suomen puolella. Siellä on myös ukrainalaisten hautuumaa, ja siellä vedettiin Ilmari Kiannon Punainen viiva.

Mitkä valtavat mahdollisuudet Suomen ja Venäjän rajat ylittävään kokemus- ja kulttuurimatkailuun! Kun nämä saadaan kuvallisesti tallennetuksi, on meilläkin suuri kertomus.

Juha Pentikäinen

uskontotieteen professori emeritus Helsingin yliopisto

pohjoisen etnografian professori, Lapin yliopisto

Pekka Huttu-Hiltunen

musiikin tohtori, tutkija, Kuhmo

Hannu Kahakorpi

ohjaaja, tuottaja, elokuva- ja televisiotuotannon professori, Lapin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat