Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistoista ei ole tuotekehitysyksiköiksi

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Elinkeinoministeri ja yleisen valtio-opin dosentti Olli Rehn (kesk) liittyy ”kaiken maailman dosenttien” joukkoon todistelemalla, että Suomen korkeat panostukset tutkimukseen ja koulutukseen eivät ole riittävän vaikuttavia kansantalouden kannalta (HS Vieraskynä 20.1.).

OECD:n raporttien tulvassa on argumentteja suuntaan jos toiseenkin. Panostukset ovat edelleen suhteellisesti OECD-maiden keskitasoa, mutta paljolti sen ansiosta, että yhtälön jakaja, bruttokansantuote, on pudonnut enemmän kuin vertailumaissa.

Yliopistojen tutkijat ja opettajat eivät kuitenkaan elä bkt-prosenteilla vaan selvällä rahalla. Kun se viedään pois, seurauksena ovat satoja työntekijöitä koskevat yt-neuvottelut.

Yliopistojen tulee todellakin lain mukaan edistää tutkimustulosten yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Rehn kuitenkin sivuuttaa niiden päätehtävät: ”edistää vapaata tutkimusta sekä tieteellistä ja taiteellista sivistystä, antaa tutkimukseen perustuvaa ylintä opetusta sekä kasvattaa opiskelijoita palvelemaan isänmaata ja ihmiskuntaa”.

Väitänkin että yliopistojen tärkein ”tuote” ei ole tieteellinen julkaisu, ei patentti, ei edes biotalouden tai cleantechin innovaatio, vaan hyvin koulutettu nuori ihminen, joka kävelee ulos yliopistosta muuttamaan maailmaa, hyvässä lykyssä myös kohentamaan kansantaloutta.

Rehn kaipasi tutkimuksen vaikuttavuuden osoittamista kehittämällä mittareita ja kriteerejä. Tärkeämpi näkökohta on kuitenkin laatu, joka on vaikuttavuuden edellytys sekä tutkimuksessa että opetuksessa. Laadun mittareita on pähkäilty vuosia niin meillä kuin muuallakin, mutta ne ovat vain apuvälineitä asiantuntija-arvioinnille.

Suomen Akatemian teettämät tieteen tilan ja tason tuoreimmat arviot viittaavat tason paikalleen jämähtämiseen, jopa laskuun. Yliopistojen koulutusyksikköjen laatua ei sen sijaan ole kriittisesti arvioitu. Määrät ovat meillä kyllä riittävät, huippuna kauppatiede, jonka tohtorin tutkinnon voi suorittaa 11 yliopistossa.

Yliopistolaitoksen pahin uhka on niukkenevan rahoituksen sirpaloiminen liian moniin ja liian pieniin yksiköihin. Tämän on myös OECD:n maaraportti todennut jo vuosia sitten, mutta rakenteita ei ole uudistettu. Yhden tai muutaman professorin laitokseen ei muodostu luovaa tutkijayhteisöä, ja sen opetus on erittäin haavoittuvainen.

Jos järjestelmään kohdistetaan isot leikkaukset eikä hajautusta vähennetä, seuraa juustohöyläys ja väistämättä tutkimuksen ja opetuksen tason lasku. Kilpailijamaat panostavat tason parantamiseen.

Kari Raivio

kansleri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat