Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimustyö ei enää houkuttele nuoria

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Oli hieno huomata, että ministeri ja dosentti Olli Rehn (kesk) otti osaltaan kantaa (HS Vieraskynä 20.1.) yliopistojen toimintaan.

Kirjoitus sisältää samaa, mitä yliopistoväki on saanut kuulla vuosia: tutkimusrahoituksen on tuotettava ja yliopiston on toteutettava kolmatta tehtäväänsä, joka on kirjattu yliopistolakiin. Samaan aikaan koko yliopistolaitoksen toiminta on ollut myllerryksessä vuoden 2009 yliopistolain muutoksen jälkeen.

On aivan selvää, että yliopistojen toiminnassa on vakavaa lamaantumista, mikä näkyy työntekijöiden passivoitumisena ja huolena huomisesta – työpaikasta ja tutkimuksen edellytyksistä.

Suomalaisessa yhteiskunnassa yliopistoja ja yliopistossa työskenteleviä on arvostettu enemmän kuin monessa muussa maassa. Tämä on kannustanut lahjakkaita ja innostuneita nuoria hakeutumaan tutkijoiksi ja suorittamaan ”kutsumustehtäväänsä” oman alansa tieteen kehittäjänä ja saamaan suomalaista tutkimusta näkymään kansainvälisesti. Innostus on johtanut silloin tällöin myös menestyksekkään liiketoiminnan alkamiseen maassamme.

Nyt yliopistot eivät ole enää kiinnostavia työpaikkoja nuorten silmissä. Suomi on menettämässä pienen kansakunnan ainoan mahdollisuuden säilyttää asemansa valtiona, jossa yliopistojen tutkimus- ja kehitystoiminta tuottaa spontaanisti uutta ja myös kaupallisesti hyödynnettävää tietoa.

Olemme valtiovallan ja yliopistojen toiminnan vuoksi tilanteessa, jossa yliopistojen henkilökuntaan kohdistetaan epärealistisia odotuksia, meitä käskytetään erilaisilla hallinnollisilla lisätehtävillä ja toiminnan resursseja vähennetään. On vaikea kuvitella, että kukko rupeaisi käskemällä laulamaan.

Pekka Vallittu

professori, Kaarina

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat