Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elinkeinoministeriöllä on näytön paikka

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ministeri Olli Rehn (kesk) esitti (HS Vieraskynä 20.1.) toivomuksen, että valtion rahoittamalla, yliopistoissa tehtävällä tutkimuksella tulisi olla enemmän vaikuttavuutta ja tuloksien pitäisi tukea myös taloudellisen hyödyn syntymistä.

Toimin itse 1990-luvulla konsulttina maa- ja metsätalousministeriössä. Tarkoituksena oli kehittää maataloustutkimuksen ja neuvonnan tavoitesuunnittelun malli, joka mahdollistaisi myös vaikuttavuuden arvioinnin.

Strategisten yhteiskunnallisten painopistealueiden määrittelemättömyys vaikeutti tätä huomattavasti.

Rehn esitti, että tutkimuksen vaikuttavuuden osoittaminen edellyttää sekä vaikuttavuuden mittarien että kriteerien parempaa määrittelyä. Se voi kuitenkin tapahtua vain kytkemällä tutkimushankkeet paremmin rahoittajien eli valtiovallan strategisiin tavoitteisiin. Päävastuu ei siis ole akateemisella yhteisöllä itsellään, kuten Rehn esitti, vaan ministeriöillä.

Osallistuessani maatalousopetuksen, tutkimuksen ja opetuksen johtajien kokouksiin OECD:ssä 1990-luvulla siellä todettiin, että vaikuttavuus tulee määritellä etukäteen asetetuissa tavoitteissa, joiden toteutumista sitten voidaan lähteä arvioimaan. Akateemisen perustutkimuksen vaikuttavuus toteutuu ehkä vasta vuosien kuluessa, mutta senkin tuloksien tulee saada aikaan muutosta itse tieteenalan kehityksessä ja antaa pohjaa soveltavien tutkimushankkeiden toteutumiselle.

Olen iloinen, että nyt tutkimuslaitoksien yhdistämisen kautta on ruvettu puhumaan enemmän myös strategisesta tutkimuksesta, jonka tulosten pitäisi antaa poliittisille päätöksentekijöille tukea Suomen yhteiskunnallisesti vaikean tilanteen ratkaisemiseksi. Rehnin omalla elinkeinoministeriöllä olisi nyt näytön paikka.

Harri Westermarck

neuvontaopin professori

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat