Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puola kulkee politiikassaan Unkarin näyttämää tietä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Konservatiivisen PiS-puolueen vaalivoiton jälkeen Puola ei ole ollut entisensä. Hallitus on antanut potkuja mediajohtajille ja puuttunut oikeuslaitoksen toimintaan.

Politiikkaa seuraavalle tämä ei ollut mikään yllätys. Vuosia sitten Jaroslaw Kaczynski valitteli halunneensa toteuttaa sen, mitä Viktor Orbán teki Unkarissa. Puola on Unkarin tiellä. Maiden puoluerakenteessakin on hätkähdyttävästi samankaltaisia piirteitä.

Nyt Euroopan unioni, Saksa etunenässä, on herännyt. EU aikoo aloittaa oikeusvaltiomenettelyn Puolan tilanteesta. Mekanismi hyväksyttiin 2014 Unkarin “illiberaalin” demokratian vanavedessä.

Olen eri mieltä ulkoministeri Timo Soinin (ps) kanssa siitä, että kyseessä on ylilyönti. Jos olemassa kerran on oikeusvaltiomekanismi, sitä tulee käyttää. Itse näen mekanismin mahdollisuutena parantaa demokratian laatua eri maissa. Jokaisen jäsenmaan olisikin tervehdittävä ilolla mahdollista läpivalaisua.

Mittauksissa eurooppalaisten maiden demokratian tila on heikentynyt jo pitkään. Sananvapaus EU:ssa päättyy jonnekin Slovakian etelärajalle.

Käytännössä Soini politikoi puolustamalla hengenheimolaisiaan. Sekä perussuomalaiset että PiS istuvat samassa EU:n parlamenttiryhmässä.

Jos esimerkiksi valtiontuet ovat lähtökohtaisesti vastoin EU:n sääntöjä, miksi sitten demokratian kohdalla joustetaan? Jarrutuksen syynä on se, että jäsenmaat pelkäävät itse joutuvansa läpivalaisun kohteeksi. Tässäkin on yhteyksiä Unkariin, jota osa Euroopan kansanpuolueesta on suojellut.

Populismia esiintyy jokaisessa Euroopan maassa. Toinen asia kuitenkin on, että nyt avoimesti EU:n perusarvot kyseenalaistavat puolueet johtavat kahta EU-maata. Arvoista ja niiden kiistanalaisuudesta tulee käydä keskustelua. Menettelytavat pitää kuitenkin erottaa politiikan päämääristä, joita niitäkin on voitava arvostella.

Populistisiksi luonnehdittavilla puolueilla on nyt enemmistö Puolassa, Slovakiassa, Unkarissa ja Romaniassa. Tšekissä kartta muuttui kertaheitolla, kun täysin tuntematon Ano-puolue sai kerralla neljänneksen parlamentin paikoista.

Olisi väärin ylenkatsoa tätä vain uusien demokratioiden tai ”Itä-Euroopan” lastentautina. Ranska on vähintäänkin samassa tilanteessa. Ranskassa enemmistövaalijärjestelmä on pitänyt radikaalin oikeiston vallan ulkopuolella.

Britannia oireilee myös. Vaikka Ukip voitti viime keväänä äänistä lähes 13 prosenttia, paikkoja se sai vain yhden.

Koko eurooppalainen puoluejärjestelmä on murroksessa.

Heino Nyyssönen

dosentti, politiikan tutkija

Tampereen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat