Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Te-keskusten työtarjousjärjestelmä tuntuu lähinnä kiusanteolta

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pari vuotta sitten työ- ja elinkeinoministeriössä keksittiin uusi tapa saada työttömät työnhakijat ja työpaikat kohtaamaan toisensa. Työhönosoitukselle keksittiin uusi nimi: työtarjous. Työttömälle ei siis ole tarjolla työpaikkaa, jossa voisi aloittaa vaikka heti, vaan työtarjouksessa työvoimavirkailija valitsee avointen työpaikkojen joukosta työpaikan, johon hänen mielestään työttömän osaaminen ja kokemus ovat sopivia.

Tarjouskirjeen teksti kuuluu näin: ”Antamiesi työnhakutietojen perusteella te-toimisto on arvioinut, että ammattitaitosi ja osaamisesi vastaavat alla mainitun tehtävän vaatimuksia.”

Todellisuus työvoimatoimistoissa on kuitenkin sellainen, että yhdellä virkailijalla on satoja eri asiakkaita hoidettavanaan. Henkilökohtaista tietämystä työttömän taidoista ei ole, vaan virkailija lähettelee tietokoneeltaan umpimähkään työpaikkatarjouksia sen mukaan, mitä tietokantakysely tuo näyttöpäätteelle.

Kiinnostus työpaikkaa kohtaan pitää osoittaa työvoimaviranomaiselle hakemalla kyseistä tarjottua paikkaa normaalin työnhakumenettelyn kautta. Hakemuksessa ei saa mainita, että hakee paikkaa työtarjouksen vuoksi. Se asia jää työnantajan salapoliisityöksi.

Olitpa työhön pätevä tai et, työpaikkaa on karenssin välttämiseksi haettava, kuten työtarjouskirjeen lopusta selviää: ”Jos haet tai saat työvoimaetuutta, sinun täytyy hakea kokoaikatyötä ja ottaa vastaan sinulle tarjottua työtä. Tarjotusta työstä kieltäytyminen voi johtaa työttömyysetuuden menettämiseen.”

Mol.fi:ssä on enää vajaat 10 000 työpaikkaa koko Suomen alueelta. Työtarjousten tulvan takia työnantajat ovat kyllästyneet rekrytointiaan haittaaviin työhakemuksiin sellaisilta työttömiltä, jotka eivät ole aidosti kiinnostuneita kyseisestä työpaikasta vaan ovat hakeneet niitä pelkästään pakon vuoksi.

Työttömien mahdollisuudet saada töitä ovat entisestään huonontuneet, koska helpoin tapa karsia ”työtarjoukset” hakemusten joukosta on eliminoida kaikki työttömien lähettämät työhakemukset. Toiseksi työpaikkailmoittelu on siirtynyt kaupallisiin palveluihin, joista viranomaiset eivät voi lähettää työtarjouksia.

Sen sijaan, että työtarjous auttaisi saamaan työntekijän ja työnantajan kohtaamaan hedelmällisesti toisensa, tämä toimintatapa toimii päinvastaisesti. Kyse on valon tuomisesta säkissä tupaan, työpaikkailmoittelun käyttämisestä kiusantekoon ja työllisyysmäärärahoissa säästämisestä.

Marko Rantaiso

filosofian maisteri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat