Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työelämästä syrjäytetyt syyllistetään

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa (17.1.) julkaistiin juttu ”Perustulo innostaisi töihin”.

Työttömyydessä ei kuitenkaan ole kyse innottomuudesta astua takaisin työelämään. Päinvastoin, lähes jokainen työtön haluaisi töihin niin sanotuksi A-kansalaiseksi.

Työttömillä on halua, tahtoa ja motivaatiota hakea töitä. Monella työttömällä on erinomainen työhistoria ja korkea koulutus – usein monta tutkintoakin. He tekevät ja täyttävät kymmeniä ja satoja työhakemuksia, mutta on mahdotonta päästä edes työhaastatteluun, kun on ollut työttömänä yli vuoden – varsinkin jos on yli 55-vuotias. Työnantajat eivät ole kiinnostuneita työttömistä työnhakijoista, joten kyse ei ole työn vastaanottamisen kannattavuudesta.

Vuosikymmeniä on puhuttu ja kirjoitettu virheellisesti syrjäytyneistä, kun oikea käsite on työelämästä syrjäytetty. Työttömät, työelämästä ja yhteiskunnasta syrjäytetyt syyllistetään. Puhutaan myös niin sanotuista B-kansalaisista.

Minusta mielenkiinto pitäisi kohdistaa työnantajiin ja yritysten johtajiin, johtamiseen ja johtamiskulttuuriin.

1990-luvulta lähtien työntekijöitä on irtisanottu suurin joukoin yt-perustein. Yritykset ovat yrittäneet parantaa ja tehostaa yrityksiään irtisanomalla työntekijöitään laihoin tuloksin. Yritykset ovat jatkuvassa yt-kierteessä. Yritysten olisi pitänyt jo 1990-luvun lopulla oivaltaa, ettei näin saada parannusta aikaan.

Yritysten johtajat ovat jämähtäneet paikoilleen eikä heillä ole riittävää liikkeenjohdollista osaamista etsiä uusia, kilpailukykyisiä keinoja yrityksensä kilpailukyvyn ja kannattavuuden parantamiseksi.

Yritysten tuotekehitystä, palveluosaamista sekä markkinointi- ja myyntiosaamista tulisi kehittää, uudistaa ja tehostaa. Yritysten johtajia, esimiehiä ja työntekijöitä tulisi myös kouluttaa toimimaan uudella, nykyaikaisella tavalla.

Nyt olisi lopultakin aika lopettaa työelämästä syrjäytettyjen työttömien nöyryyttäminen ja mollaaminen. Työttömät eivät ole syyllisiä työttömyyteensä, vaan syyllinen on yhteiskunnassamme vallalla oleva virheellinen johtamiskulttuuri.

Kannatan perustulokokeilua ja perustuloa yleensäkin.

Paula Kemppinen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat