Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aivoverenkiertohäiriön kokeneet ikäihmiset jäävät usein vaille kuntoutusta

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Miia Käyhkön kokemukset (HS Mielipide 19.1.) aivoinfarktin sairastaneen ikääntyneen läheisensä oikeuksien huonosta toteutumisesta eivät ikävä kyllä ole poikkeus.

Aivoliitto on juuri tehnyt Yksi elämä -terveystalkoissa perusteellisen selvityksen aivoverenkiertohäiriön (AVH) jälkeisen kuntoutuksen tilasta Suomessa. Selvitys paljasti, että Suomessa on suuria alueellisia eroja kuntoutuksen laadussa ja saatavuudessa sekä selvää ikäsyrjintää.

Parhaimmissa sairaanhoitopiireissä AVH-potilaista pääsi välittömään kuntoutukseen noin 30 prosenttia ja huonoimmissa alle 10 prosenttia. Kuntoutusta tarvitsisi kuitenkin noin 50 prosenttia kaikista AVH:n sairastaneista. Varmimmin kuntoutusta saavat työikäiset sairastuneet. Yli 65-vuotiaat jäävät liian usein kuntoutusta vaille.

AVH-potilaiden kuntoutuksen ikäsyrjintä ei huomioi tutkimuksia, jotka puoltavat ikäihmisten kuntoutusta: he hyötyvät jopa nuorempia enemmän heti aloitetusta monipuolisesta kuntoutuksesta. Sen teho säilyy vuosia, jopa kymmenen vuotta.

AVH-kuntoutuksen tilanne ei ole oleellisesti muuttunut Aivoliiton vuonna 2006 tekemästä edellisestä kartoituksesta. Suomessa tarvitaan selvä muutos sekä AVH-kuntoutuksen ajoitukseen, laatuun että asenteisiin. Laki velvoittaa laatimaan jokaiselle AVH-potilaalle kuntoutussuunnitelman, ja Duodecimin Käypä hoito -ohjeistus kertoo, miten se tulee tehdä. Näitä normeja laiminlyödään.

Kyseessä on suuri ja kallis potilasryhmä. Kustannukset ovat noin 1,1 miljardia euroa vuodessa. Sairastuneita on vuodessa 25 000. Onkin tärkeää, että kuntoutustoimet tehdään tehokkaasti.

Maahan pitäisi perustaa omia AVH-kuntoutusyksiköitä. Niiden koon pitäisi olla sellainen, että kaikki moniammatillisuuteen tarvittavat erityistyöntekijät on mahdollista saada yksikköön.

Mikäli keskustelussa oleva Sote-alueiden väestöpohja olisi kaikilla sama, tarkoittaisi se sitä, että AVH-kuntoutukseen tarvittaisiin kullekin viidelletoista sote-alueelle 60 sairaansijaa vain ja ainoastaan AVH-potilaiden akuuttikuntoutukseen.

Potilaan oikeus kuntoutukseen on lakiperusteinen. Usein kuntoutuksen saaminen jää kuitenkin omaisten aktiivisuuden varaan.

Aivoliitto on esittänyt tutkimuksen tulokset sosiaali- ja terveysministeriölle, jotta tilanne voitaisiin pikaisesti korjata.

Terttu Erilä

neurologi, puheenjohtaja

Tiina Viljanen

toiminnanjohtaja, Aivoliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat