Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perhepäivähoidossa oppii kielen

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Viime päivinä on esitetty, että kaikki maahanmuuttajalapset tulisi viedä päiväkotiin. Toivon, että tässä kotoutumisen ja kielen oppimisen alkuvaiheessa muistetaan myös perhepäivähoito.

Olen tekemässä kunnallisen perhepäivähoidon 50-vuotisesta taipaleesta julkaisua ja siihen liittyen olen haastatellut eri puolella maata noin sataa perhepäivähoitajaa. Esille on tullut kertomuksia siitä, kuinka ennestään suomea osaamaton lapsi oppii pienessä ryhmässä suomen nopeasti. Perhepäivähoitajat itse tuovat esille vanhempien tyytyväisyyden esimerkiksi toteamuksilla, että ”tännehän minunkin olisi pitänyt tulla kieltä oppimaan”.

Perhepäivähoidossa jokainen lapsi tulee otetuksi huomioon, ja jokaisen kanssa keskustellaan. Lapsille luetaan, heitä pidetään sylissä, ja leikille on aikaa.

Päivän tekemisissä voidaan joustaa tilanteen ja lastenkin toiveiden mukaan. Ulkona ja luonnossa ollaan paljon. Syödään hyvää kotiruokaa.

Perhepäivähoidossa on mahdollista luoda pienille maahanmuuttajalapsillekin henkisesti turvallinen ja hyväksyvä ilmapiiri.

Anna-Leena Välimäki

kasvatustieteen tohtori ja tietokirjailija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat