Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljyn hinnoittelu perustuu kartelliin

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääkirjoituksessa (HS 16.1.) kommentointiin, että öljyn hinnan viimeaikaisia heilahteluja on hankala selittää reaalitalouden suhdanteilla. Näin varmasti on, koska öljyn hinta ei ole sitten kuplatalouden keksimisen 2000-luvun taitteessa vastannut öljyn tuotannon marginaalikustannusta.

Jos öljyn hinta määräytyisi vapailla markkinoilla, öljyn hinnoittelun pitäisi vastata öljyn tuotantokustannuksia. Ja öljyn tuotantokulut Lähi-idässä on noin 10 dollaria barrelilta.

Öljyn hinta ei kuitenkaan määräydy markkinoilla, koska öljynviejämaiden järjestöllä OPEC:illa on määräävä markkina-asema öljyn tuotannossa: kartelli omistaa edullisimmat öljylähteet.

Saudi-Arabian johdolla OPEC rajoittaa öljyntuotantoa, jotta öljyn viennistä saisi vielä nykyhinnoillakin moninkertaisia voittoja suhteessa öljyn tuotantokuluihin.

Kansainvälinen öljykauppa on aikamme suurin markkinahäiriö, jossa tuotteen hinnoittelu on irronnut markkinatalouden periaatteista. Ja ihmiset vain katsovat sokeasti, että muutama harva alue voi häikäilemättä rikastua öljyllä.

Norja on sentään käyttänyt ilmaiset öljyrahansa hyvinvoinnin luomiseen koko kansalle, mutta Venäjä ja Saudi-Arabia ovat keskittyneet lähinnä asevarusteluun, hyvin kyseenalaiseen valtapolitiikkaan sekä ihmisoikeuksien polkemiseen.

Olisi siis ensiarvoisen tärkeää, että öljylle asetettaisiin suuret tuontitullit ja öljyn hintaa säädettäisiin sopivalle tasolle verotuksella.

Öljyn tuottajamaat eivät saisi kuin kohtuullisen, enintään 15 prosentin tuoton investoidulle pääomalle, ja öljyveron tuotto jaettaisiin kaikille oikeudenmukaisesti esimerkiksi puhtaan energian globaalin investointirahaston muodossa.

Jouni Valkonen

Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat