Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valinnanvapaus ei toteudu, jos omavastuut kasvavat

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olen entinen sosiaalialan asiantuntija, ja sote-uudistuksesta nousee mieleeni monia kysymyksiä. Sosiaali- ja terveyspalvelut toteutetaan 18 itsehallintoalueella ja 15 sote-alueella. Sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus siirtyy valtiolle ja toimeenpano maakuntiin, jotka itse tuottavat tai ostavat palvelut.

Hallinnon rajat muuttuvat, mutta ihmiset pysyvät samoina.

Julkisuuteen tulleiden suunnitelmien mukaan asiakas voi valita sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajan, ja raha seuraa asiakasta. Lääkäriä, omahoitajaa tai muuta asiantuntijaa ei tulevassakaan järjestelmässä voi valita.

Saanko minä tulevaisuudessa luvan mennä terveyskeskuksen sijaan yksityiselle lääkäriasemalle, jonka taksat ovat 60–120 euroa käynniltä? Kela on korvannut saman verran, minkä asema on veloittanut toimistomaksuna. Ero on suuri julkisiin palveluihin (enintään 29,30 euroa) nähden. Nousevatko kaikkien asiakasmaksut vai mistä erotus korvataan?

Sosiaalipalveluissa valinnanmahdollisuudet voivat lisääntyä, jos pienet palveluntuottajat pystyvät tarjoamaan samaa kuin suuret (yli)kansalliset tuottajat. Palvelusetelin hinnasta riippuen asiakkaat esimerkiksi vanhustenhuollossa joutuvat maksamaan puuttuvan osan omistaan.

Valinnanvapaus ei toteudu, jos omavastuut jäävät tai kasvavat. Voiko vanhus valita kotikunnan palvelutalon? Vai täytyyko hänen ”valita” sote-alueen toisella puolella oleva vapaa paikka?

Tasa-arvo ja valinnanvapaus riippuvat siitä, missä päin Suomea asuu ja minkälaiset varat ovat käytettävissä, aivan kuten nytkin.

Asiakas voi aidosti vertailla palveluja, mikäli tieto palvelun laadusta, hinnoista, henkilöstön ammattitaidosta ja taustakytkennöistä on nähtävillä vertailukelpoisella tavalla. Tämä ei ole toteutunut nykyisissä kilpailutuksissa.

Olin Mikkelin läänin sosiaalitarkastajana 1980-luvulla. Nuo ajat palaavat mieleen, kun yritän ymmärtää, miten uudet maakunnat ja sote-alueet muodostuvat.

Suomessa oli tuolloin yksitoista lääniä (ja Ahvenanmaa). Läänin sosiaali- ja terveysosasto jakoi valtion suunnitelmien mukaisesti varat sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Sosiaalitarkastaja valmisteli jaot kuntien sosiaalipalveluiden käyttö- ja perustamiskustannuksiin. Uudet päiväkodit, vanhusten palvelutalot ynnä muut pantiin yhdessä suunnitelmiin kuntien kanssa ja rahoitus tuli aikanaan.

Vuonna 1993 tästä kustannussidonnaisesta valtionosuusjärjestelmästä on siirrytty laskennalliseen malliin, ja kunnat saivat itse jakaa valtionosuudet ilman ”korvamerkintöjä”.

Onko soten myötä tulossa jokin aivan uusi innovatiivinen tapa nostaa palvelujen laatua ja jakaa valtion rahat? ”Digitaalinen loikka” parhaimmillaan auttaa, mikäli yhteensopimaton it-viidakko saadaan yhtenäiseksi.

Valtion vahvalla ohjauksella voidaan vastedeskin kontrolloida, tehostaa ja vähentää sote-menoja. Kunnalta tämä valta poistuu vuonna 2019. Kuntien budjetit puolittuvat ja julkinen omaisuus sekä velat järjestellään uudelleen.

Tähän mennessä kirjoitettu tieto sotesta on keskittynyt terveydenhuoltoon. Milloin saadaan tietoa sosiaalipalveluiden asemasta?

Sotea valmistelevat virkamiehet poliittisessa ohjauksessa. Miten asiakkaiden ja työntekijöiden kuuleminen järjestetään?

Assi Liikanen

valtiotieteiden tohtori, varapuheenjohtaja

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat