Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalaiset on jaettu vuohiin ja lampaisiin

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Professori Erkki Vauramo kysyi (HS Mielipide 20.1.), miten perusterveydenhuolto saataisiin siirrettyä eurooppalaiselle tasolle, jossa perushoidon lääkäri olisi tavoitettavissa samana tai seuraavana päivänä.

Tavoite kyllä toteutuu mainiosti työterveyshuollossa. Omalle lääkärille pääsee seuraavana päivänä, ja jos tyytyy muuhun kuin omaan lääkäriin, hoitoa saa samana päivänä.

Työterveyshuollossa sellainen tilanne ei tulisi kuuloonkaan, että potilas odottaa viikkoja päästäkseen lääkäriin. Sitä ei hyväksyisi potilas eikä hänen työnantajansa.

Terveyspalveluyrityksen toimitusjohtaja, jonka tavoitteena olisi taata lääkärille pääsy neljässä viikossa, olisi pian entinen.

Kansalaiset onkin jaettu vuohiin ja lampaisiin perustason terveyspalvelujen saannissa – erikoissairaanhoito toki on korkealaatuista ja tasapuolista. Onko syynä se, että päättäjät ovat itse työterveyshuollon piirissä eikä heillä ole käsitystä terveyskeskusten todellisuudesta?

Ymmärrän joiltain osin, että eläkeläinen, työtön tai kotiäitikin voi odottaa jonkin verran hoitoon pääsyä, mutta onko viikkojen ero työssä käyvien palvelutasoon verrattuna enää kohtuullinen? Pitkän odotusajan kuluessa toki moni sairaus paranee itsestään, mutta osa pahenee. Entä ne, jotka oireistaan huolimatta eivät edes jaksa hakeutua terveyskeskukseen, koska ”eihän sinne kuitenkaan pääse”?

Toivottavasti sote-uudistus tuo parannusta ja tasa-arvoa perustason terveyspalvelujen saamiseen ja säilyttää korkeatasoisen erikoissairaanhoidon.

Helena Hiila-O’Brien

sosiaalineuvos, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat