Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun mies saa perata kalat ja huoltaa auton, hän pysyy tyytyväisenä parisuhteessa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Heidi Elmgren, Annukka Lahti ja Tiina Sihto (HS Mielipide 22.1.) kyselevät paremmin organisoidun kotityön perään myös miesten kohdalla. He viittaavat tutkimuksiin, jotka osoittavat naisten ottavan suuremman vastuun kotitöistä ja niiden koordinoinnista.

Väitän, että näin sen kuuluukin olla. Jommankumman parisuhteessa on on oltava ”kotivastaava”. Lapsiperheessä jonkun pitää määrittää muiden perheenjäsenien osuus kotitöistä. Juuri äidin pitkä kokemus sisällä tehtävistä kotitöistä asettaa hänet kotivastaavan asemaan, jossa toimenkuvaan kuuluu asioiden koordinointi.

En allekirjoita väitettä siitä, etteivät miehet organisoisi tarpeeksi tekemiään kotitöitä. Jokainen mies ennakoi perheen auton, veneen, kodinkoneen ja mökin pihatöihin käytettyjen laitteiden huollon ajankohdan ja tekee osan korjauksista itse. Kyse on yleensä isoista ja aikaa vievistä töistä, joita pitää suunnitella tarkoin etukäteen. Näitä töitä joutuu myös usein hoitamaan arkisin, jolloin niistä aiheutuu myös ansionmenetyksiä tekemättä jääneen leipätyön muodossa.

Kotitöihin lasketaan tietysti myös lumenluonti sekä kesäpaikan kevät- ja syysaskareet: mökin, piharakennusten ja laitureiden kunnostustyöt, puiden kaataminen ja polttopuiden teko.

Myös kalaverkot on laskettava – ja perattava kalat. Kalansaalin muuttaminen koko perheen nautittavaksi ateriaksi lankeaa luonnostaan miehelle, koska hän on itse rakentanut tätä varten ulkoiset tulipesät savustamista tai hiillostamista varten. Näitä kotitöitä mies organisoi itsenäisesti ilman kotivastaavan käskyjä tai ohjeita. Joskus mies myös organisoi lapset mukaan talkoisiin, jolloin syntyy tärkeitä isä–poika- ja isä–tytär-siteitä.

Näitä töitä tehdessään mies pysyy parisuhteessa tyytyväisenä ja iloisena. Hän jaksaa myös kuunnella sisätöitä tekevän kotivastaavan nal... työorganisointia, ja jos se kuitenkin käy liian raskaaksi, hän voi uhrautua ja ulkoiluttaa käskyttämisen ajaksi perheen koiraa. Tämäkin vastuullinen työ kuuluu kotitöihin.

Svante Sandström

ulkotöiden kotivastaava, Vuosaari, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat