Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naiset haluavat käyttää päätäntävaltaa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jyväskylän yliopiston tutkijat Heidi Elmgren, Annukka Lahti ja Tiina Sihto kommentoivat (HS Mielipide 22.1.) Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtajan Heli Vaarasen kannanottoja miesten ja naisten välisiin parisuhteisiin ja naisten väliseen ystävyyteen.

Tutkijoiden mukaan ”julkisessa parisuhteita koskevassa puheessa, suhteiden sisällä ja pariterapiassa pitäisi tunnistaa ja olla tilaa käsitellä sukupuolten epätasa-arvoon liittyviä ärsytyksiä, turhautumisia ja pettymyksiä, jotta muutos parempaan mahdollistuu”.

En tahtonut aluksi edes käsittää, mitä tuolla tarkoitettiin. Kirjoituksen perusteella tutkijat katsovat, ettei vain naisia saisi vastuuttaa miesten ulkopuolisuudesta ja että ei riitä, että miehet vain ottavat osaa kotitöihin vaan heidän pitäisi myös ottaa myös vastuuta töiden organisoinnista, jotteivät he joutuisi apulaisten osaan parisuhteissa.

Suhteellisen subjektiivisen kokemustiedon perusteella en kuitenkaan jaksa täysin uskoa sitäkään, että jos mies organisoi kodinhoidon – esimerkiksi määrittelemällä, kuka kulloinkin kuljettaa lapsia, käy kaupassa, laatii ruokalistan sekä määrittää myös sen, kuka milloinkin valmistaa ruuan ja mitä lajia sekä jakaa siivous- ja pyykkivuorot – tämä poistaisi naisten turhautumisen ja ärtymyksen tunteet ja naisvalitus loppuisi.

Katson, että varsinkin pidempään kestäneissä pari- ja perhesuhteissa naiset varsin mielellään käyttävät päätäntävaltaa yhteisiin asioihin liittyvissä kysymyksissä eivätkä ole tosiasiallisesti valmiita luopumaan siitä.

Onneksi he kuitenkin joskus tai jossain määrin huomioivat myös miesten näkemyksiä, jolloin useimmille meistä miehistä jää käsitys, että meilläkin olisi sananvaltaa. Siksi valtaosa meistä miehistä pitää parisuhdettaan tyydyttävänä.

Juha Fredriksson

isä ja aviomies, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat