Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uhkaavatko erikoisluokat tasavertaista koulutusta?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Äskettäin saimme kuulla yhden väitöstutkimuksen tuloksen, jonka mukaan erikoisluokat ovat vaara tasa-arvoiselle koulutukselle, koska näihin ryhmiin hakeutuu enemmän hyväosaisten lasten vanhempia.

Lukuisissa kansainvälisissä tutkimuksissa on jo osoitettu, että vanhempien sosiaalinen ja taloudellinen asema on nuoren koulumenestykseen eniten vaikuttava tekijä. Tässä ei ole mitään uutta.

Koulutuksen tuleekin kaikin keinoin taistella eriarvoisuutta vastaan. On kuitenkin aivan toinen asia osoittaa, että erikoisluokat olisivat Suomessa todellinen uhka tasavertaisille koulutusmahdollisuuksille. Koulutuksen tasa-arvoon vaikuttavat monet muutkin tekijät kuin vanhemmat: opettajat, koulutuksen johtaminen, alueelliset tekijät, resurssit ja niin edelleen. Tutkimus kutsuu näitä tekijöitä muuttujiksi.

Jotta erikoisluokkien todellinen vaikutus saataisiin näkyviin, olisi ensin laadittava tutkimusasetelma, joka sulkisi pois muut vaikuttavat muuttujat. Myös tutkittavien koulujen joukon tulisi olla huomattava ja tutkimusasetelman mielellään sisällettävä vertailukelpoisia ryhmiä. Vasta sitten voitaisiin sanoa jotain erikoisluokkien tuomasta mahdollisesta uhasta koulutukselliselle tasa-arvolle.

Erikoisluokkien pääsykokeet saattavat olla stressaavia. Ilman niitä näille luokille voi kuitenkin hakeutua oppilaita, jotka eivät yksinkertaisesti tule niissä pärjäämään. Tämä voi olla vieläkin suurempi uhka kuin itse pääsykoe.

Toivoisin, että poliitikkojen liian pikaisten lausuntopyyntöjen ja median kohinan sijaan maltettaisiin miettiä ehkä kaikkein tärkeintä tulevaisuuden koulutuksen menestyksen tekijää: miten luotaisiin tasapainoinen suhde tasa-arvoisen ja tehokkaan koulutuksen välille.

On uskallettava jo kansantaloudenkin kannalta antaa lisää mahdollisuuksia niille, jotka niitä kaipaavat ja tarvitsevat. Toisaalta on pidettävä huolta kansainvälisissä arvioissa erittäin tasa-arvoiseksi todetun suomalaisen koulutuksen peruslaadusta. Näiden asioiden välinen balanssi on lopulta ratkaiseva, eivät erikoisluokat tai niiden pääsykokeet.

Aini-Kristiina Jäppinen

professori, koulutusjohtaminen, Jyväskylän yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat