Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myös vammaisten opetusta kehitetään

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mielipidesivulla (HS 18.1.) väitettiin, että kehitysvammaiset oppilaat olisi jätetty sivuraiteelle. Näin ei toki ole, vaikka perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa ei olekaan erillisiä perusteita erityisopetuksen eri ryhmille. Opetushallituksen näkemyksen mukaan yksi kaikille oppilaille yhteinen opetussuunnitelma on paras tapa edistää inkluusiota.

Pidennetty oppivelvollisuus ja toiminta-alueittain järjestettävä opetus koskevat juuri kognitiiviselta tasoltaan heikompia oppilaita. Opetus rakentuu oppilaan omille vahvuuksille. Yksilölliset tavoitteet ja arviointi kuvataan jokaisen oppilaan henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa.

Oppiaineittain opiskelussa on kaikissa aineissa yleisen oppimäärän tavoitteet ja sisällöt, ja oppilaan arviointi perustuu opetussuunnitelman tavoitteisiin. Toiminta-alueittain opiskelu on aina yksilöllistä, ja oppilaan arviointi perustuu henkilökohtaisiin tavoitteisiin. Opetussuunnitelman perusteiden sivumäärä ei millään tavoin mittaa eri oppilasryhmien arvostusta.

Opetushallitus on mukana valtakunnallisessa ohjauksessa, kehittämisessä ja täydennyskoulutuksessa, joita kirjoituksessa kaivattiin. Valtakunnallinen oppimis- ja ohjauskeskus Valteri toimii Opetushallituksen tulosohjauksessa. Se järjestää ohjausta ja konsultaatiota kouluille, tukijaksoja ja kuntoutusta yksittäisille oppilaille sekä työnohjausta ammattihenkilöstölle.

Opetus- ja kulttuuriministeriön vaativan erityisen tuen kehittämisryhmän kohderyhmässä on oppilaita, joilla on monivammaisuutta, kehitysvammaisuutta tai autismin kirjon diagnoosi. Opetushallitus on tässäkin työssä mukana. Veturi-hanke on monivuotinen kehittämishanke, kohderyhmänään vaativaa erityistä tukea saavat oppilaat. Hankkeeseen liittyy myös tutkimusta ja Opetushallituksen rahoittamaa opetushenkilöstön täydennyskoulutusta.

Jorma Kauppinen

johtaja

Pirjo Koivunen

opetusneuvos, Opetushallitus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat