Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin yleiskaavaehdotus uhkaa viherverkkoa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin yleiskaavaehdotus on viemässä pääkaupungin kaupunkisuunnittelua uusille ja huonommille urille. Tähän kuuluu, että oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa ei enää esitetä selkeästi maankäyttöalueiden rajoja. Kaavakartta koostuu hehtaarin laajuisista pikseleistä, joissa rakennettavia alueita sijoittuu myös nykyisille viher- ja virkistysalueille.

Ehdotukseen liittyy viher- ja virkistysalueselvitys, ei kuitenkaan oikeusvaikutteisena. Sellaisia olisivat vain pikselikartta ja muutamat lakiperusteiset suojelurajaukset, joihin yleiskaavamääräykset viime kädessä perustuisivat. Ilman lakisääteistä suojelua pikselimerkintä ajaisi siis liitteissä esitettyjen maankäyttötavoitteiden ja -rajausten yli.

Pikselipuuron selityksistä on muodostunut oma taiteenmuotonsa, jossa rakentamista osoittava pikseli voi tarkoittaa tai olla tarkoittamatta kohdan rakentamista myöhemmissä vaiheissa – tai sitten se tarkoittaakin naapuripikselin rakentamista. Tällaiseen salatieteeseen kansalaisten ja päättäjien pitäisi nyt ottaa kantaa.

Uusi ”strateginen” yleiskaavaehdotus siirtää ratkaisuja asemakaavoitukselle eikä maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti ohjaa sitä. Ehdotuksessa ei toisaalta oteta huomioon ylemmän kaavatason eli lainvoimaisen maakuntakaavan määräyksiä muun muassa vihervyöhykkeistä.

Ehdotuksessa on näin hämärretty suunnitteluprosessin läpinäkyvyyttä ja vastuukysymyksiä sekä heikennetty kaupunkisuunnittelun ennakoitavuutta lakiin perustuvien kaavoitusperiaatteiden vastaisesti.

Monet yleiskaavaehdotuksen ongelmista kiteytyvät viherverkkoon, jota esitetty rakentaminen uhkaa kaventaa niin sanottujen kaupunkibulevardien muodossa. Kaupunkibulevardien pitäisi olla ratkaisu asuntotuotannon lisäykselle laajentamalla kantakaupunkirakennetta pääväylien ja suunniteltujen uusien raideyhteyksien varsille. Tämä ei suunnittelijoiden väittämän mukaan onnistuisi ilman monen korttelin syvyistä rakentamista väylien molemmin puolin.

Seurauksena olisi viherverkon heikentäminen kutistamalla Keskuspuiston, Vantaanjoen varren ja Viikin vihervyöhykkeet kapeiksi nauhoiksi.

Laajasalon, Vartiosaaren ja Rastilan suunnassa kaavailtu lisärakentaminen hävittäisi kokonaan yhden Helsingin vihersormista siitä ilosta, että saataisiin muutama uusi raideliikennelähiö meren äärelle.

Yleiskaavaehdotukseen tehtiin yleiskaavaluonnoksen kritiikin jälkeen pahimpiin kohtiin pieniä näennäistarkistuksia. On myös väitetty, ettei pikseleiden mukainen rakentaminen viheralueille välttämättä toteutuisikaan.

Päätöksenteossa on kuitenkin syytä olla menemättä suunnittelijoiden selän taakse piiloon ja lähteä siitä, että rakentamisen mahdollistavat merkinnät tarkoittavat täyttä totta. Jos tosiasiallisena tavoitteena on uhrata Helsingin viherverkon osia kaupunkiluonto-, maisema- ja virkistysarvoineen tiiviille kaupunkirakentamiselle, sitä ajavien tahojen pitäisi kertoa asia reilusti ja kantaa poliittinen vastuu.

Lisärakentamista tarvitaan ja kaupunkibulevardeilla on paikkansa, mutta ne on voitava suunnata muualle kuin tärkeimmille viheralueille, joiden ansiosta sekä asukkaat että ulkopuoliset arvostavat Helsinkiä luonnonläheisenä ja elämänlaadultaan hyvänä kaupunkina. Megapolisten kalliiden suunnitteluvirheiden toistaminen rakentamalla viheralueille ei ole uutta urbanismia, vain huonoa ja kestämätöntä suunnittelua.

Maunu Häyrynen

maisemantutkimuksen professori, Turun yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat