Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Komission oikeusvaltiomenettely on EU-maiden yhteisten päätösten toimeenpanoa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Toimituspäällikkö Erja Yläjärvi arveli (HS Merkintöjä 23.1.) puolalaisten olevan harmissaan, kun kasvoton EU:n komissio käynnistää oikeusvaltiomenettelyn tutkiakseen demokratian tilaa Puolassa. Yläjärvi arvelee, että tällainen ulkoapäin puuttuminen herättää Puolassa huonoja muistoja ja rapauttaa koko unionin mainetta.

Euroopan integraatio perustettiin aikanaan määrittelemällä ne perustavaa laatua olevat yhteiset arvot ja normit, joihin sen jäsenvaltioiden olisi sitouduttava. Valtio tekee tässä suhteessa ratkaisevan valinnan hakiessaan unionin jäsenyyttä.

Järjestelmän selkärangaksi on luotu unionin ylikansallinen oikeusjärjestelmä, jossa EU-tason oikeus on ristiriitatilanteessa etusijalla suhteessa kansalliseen lainsäädäntöön.

Komission käynnistäessä niin sanotun oikeusvaltiomenettelyn Puolan mahdollisten rikkomusten tutkimiseksi EU:n oikeusvaltioperiaattetta koskien se toteuttaa perussopimuspohjaista rooliaan unionin sopimusten ja oikeusjärjestelmän noudattamisen valvojana.

EU:n jäsenmaat sopivat unionin perussopimusten täsmentämisestä yhteisten arvojen kunnioittamisen osalta lisäämällä sopimuksiin vuosituhannen alussa unionisopimuksen nykyisen 7. artiklan, jonka mukaan neuvosto voi erityisen prosessin nojalla pidättää jäsenvaltiolta väliaikaisesti jäsenoikeudet sen rikkoessa vakavasti ja jatkuvasti unionin keskeisiä arvoja.

Vuonna 2013 unionin jäsenmaat pyysivät komissiota Unkarin tilanteen kannustamana täsmentämään mainitun 7. artiklan täytäntöönpanemiseksi käytettävää menettelyä. Tässä yhteydessä komissio määritteli nyt Puolaan sovellettavan kolmivaiheisen oikeusvaltiomenettelyn.

Kun komissio tutkii Puolan mahdollisia oikeusvaltiorikkomuksia, se on siis unionin jäsenmaiden yhteisellä asialla ja hoitaa jäsenmaiden sille määräämää tehtävää yhteisten sääntöjen ja arvojen noudattamisen valvojana.

On keskeistä, että myös kaikki jäsenmaat muistavat komission hoitavan tehtäväänsä niiden itsensä valtuuttamana.

Teija Tiilikainen

Ulkopoliittisen instituutin johtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat