Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki tarvitsee Guggenheimin museon

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Keskustelu Guggenheimin museon tarpeellisuudesta, hinnasta ja merkityksestä alkaa lämmetä, vaikka pakkaset ovat olleet kireitä. Keskusteluun on vihdoin tullut mielipiteiden rinnalle myös tilastoja ja tietoa (HS Kaupunki 21.1.).

Mutta etteivät mielipiteet loppuisi, tässä vielä yksi: Helsinki tarvitsee Guggenheimin, jotta suomalainen kulttuurikenttä ja museot saataisiin hereille. Guggenheimin museon ympärillä käyty keskustelu on jo hiukan ravistellut kenttää, mutta uinuminen tuntuu edelleen jatkuvan. Vaatimukset museoita ja kulttuuria kohtaan ovat muuttuneet, samoin kulttuurin rahoituspohja. Muutos on väistämätön ja peruuttamaton.

Kilpailu ihmisten ajasta ja halusta nähdä ja kokea kulttuuria on yhä tiukempaa, ja museoiden kuten muidenkin kulttuurilaitosten tulee ymmärtää tämä muutos.

Museot ovat ihmisiä varten. Ne palvelevat yleisöä, ja jos palvelun laatu tai sisältö ei vastaa tavoitteita, vika on palvelun tarjoajassa, ei kuluttajassa tai rahoittajassa.

Suomalaisen kulttuurin rahoitusmalli on tehnyt museoista liian tyytyväisiä, jolloin ne kokevat muutoksen uhkana – vaikka se tulisi nähdä mahdollisuutena. Nyt tulisi investoida ja kiteyttää toiminnan ydin niin käsin kosketeltavan kiinteäksi, että Guggenheimia ei enää nähdä uhkana, vaan mahdollisuutena näyttää, ettei suomalainen museokenttä kalpene kansainvälisessä vertailussa.

Helsinki tarvitsee Guggenheimin, jotta voimme näyttää epäilijöille, että suomalaista osaamista ja sisältöä ei pidä väheksyä. Kun panostamme oikeisiin sisältöihin ja rohkeaan ennakkoluulottomaan tekemiseen, voimme huoletta kehittää Itämeren helmeämme.

Kun keskitymme tähän rakennustyöhön ja mahdollisuuksien näkemiseen, taloudelliset ja kulttuuriset hyödyt ovat itsestäänselviä.

Jukka Savolainen

johtaja, Designmuseo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat