Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työhönosoitus on karhunpalvelus kaikille

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Marko Rantaiso kirjoitti mielipidesivulla (HS 22.1.) osuvasti te-toimistojen työtarjouksista, joita kutsuttiin aiemmin työhönosoituksiksi.

Työtarjoukset ovat karhunpalvelus kaikille osapuolille ja koko yhteiskunnalle. Te-toimistojen henkilökunnalta menee työaikaa tähän turhuuteen, ja aika on rahaa, puhumattakaan turhien paperien printtailuista ja lähetyskustannuksista. Toki virkailijat lähettävät näitä papereita vain heille asetettujen tulostavoitteiden vuoksi.

Työttömille monet osoitukset ovat useimmiten aivan turhia eivätkä ne vastaa tarkoitustaan. Esimerkiksi ammattimuusikon käsketään hakea katusoittajan paikkaa, jossa palkka tulee kolikoista lakkiin. Kerran siivoustyötä kokeillut joutuu hakemaan laitoshuoltajan paikkaa, johon tarvitaan ammattitutkinto. Kuvataiteilijan pitää hakea musiikkibisneksen koulutusohjelmaan. Nämä mainitut esimerkit ovat Helsingistä vuosilta 2014–2015.

Tuntuu siltä, että näitä työtarjouspapereita lähetetään vain siksi, että saataisiin aikaan karensseja. Siinä mielessä tavoite toteutuu. Se ei vain auta työllistämään ketään.

Jos työtön on työkykyinen ja työhaluinen, hän tietää jo te-palvelut.fi:ssä olevat, hänelle sopivat paikat.

Työnantaja taas haluaa vähiten te-toimiston pakottamia työnhakijoita. Tämä on jo johtanut siihen, että vakavasti työntekijää etsivä yritys ei todellakaan laita paikkaa auki te-toimiston sivuille, koska tietää saavansa näitä pakotettuja työnhakijoita.

Tämä taas johtaa siihen, että yhä suurempi osa työpaikoista menee piiloon. Kohtaanto heikkenee yhteiskunnan toiminnan seurauksena.

Työhönosoitusten oikeutus on mielenkiintoinen tässä sääntelyjen maassa. Te-palveluihin voi kuka tahansa laittaa minkä ilmoituksen tahansa. Vaikka sivusto on te-hallinnon alainen, ilmoituksia ei kontrolloida, ei tarvitse olla luotettava työnantaja. Samaan aikaan työkokeilupaikat syynätään hyvinkin tarkkaan.

Työllistyminen lähtee nousuun siinä vaiheessa, kun työllisyydenhoito siirretään te-toimistoilta kunnille. Nykyisin te-toimistot estävät ihmisiä työllistymästä.

Uravalmentaja

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat