Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkeakoulujen pitää tiivistää yhteistyötään innovoinnissa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Koulutusleikkaukset ovat herättäneet paljon pohdintoja Suomen korkeakoulujen tilasta sekä väittelyä koulutusalojen profiloinnista ja keskinäisestä kilpailusta. Korkeakoulujen kehittämisen kannalta olisi tärkeää pohtia myös sitä, miten eri alojen opiskelijoiden innovaatioita saataisiin hyödynnettyä ja tuettua.

Vaikuttaa siltä, että tietyissä tutkinnoissa innovaatioita ja startup-henkisyyttä tuetaan ja niihin kannustetaan ja kuvitellaan, että innovaatioajattelu rajautuu vain tiettyjen opiskelijoiden etuoikeudeksi.

Vaikka innovaatiolle annettaisiin hyvät puitteet ja rahoitus, läpimurrot tulevat sitä kautta, että löydetään todellinen ongelma tai tilanne, joka tarvitsee ratkaisua tai parannusta. Parhaiten eri alojen ongelmia ymmärtävät alalla työskentelevät tai alaa opiskelevat, mutta heillä ei välttämättä ole riittävää osaamista tai tilaisuutta kehittää ongelmiin ratkaisua omin voimin. Kuitenkin jo todellisen ongelman löytäminen on hyvä alku innovaation synnylle.

Miksi sitten tiettyjen alojen opiskelijoiden ei odoteta innovoivan, tai joidenkin alojen innovaatioita ei pidetä tärkeänä – ellei idean takana ole diplomi-insinööri ja markkinointitiimi?

Luokanopettajaopiskelijana ihmettelen, miksi emme panosta enemmän koulutusmaineeseemme ja kehitä alan opiskelijoiden kanssa esimerkiksi appeja tai opetusmateriaalia.

Opiskelijakollegani kanssa olemme ideoineet appia siihen, miten oppimisvaikeuksien havaitsemista voitaisiin helpottaa hektisessä kouluarjessa. Ongelma on se, että meidän luokanopettajaopiskelijoiden ei oleteta tekevän tämänkaltaista ideointia, sillä meistähän tulee ihan ”perus luokanopettajia”.

Hyvätkin ideat jäävät usein ajatuksen tasolle, koska apua niiden kokeiluun ja testaamiseen ei koulun puolesta juuri saa. Toteutus jääkin pitkälti vapaa-ajan projektiksi, jos omat verkostot ja tekninen osaaminen siihen vain riittävät.

Miksei siis ideahautomo-tyyppistä yksikköä istuteta laajemmin osaksi erilaisia tutkintoja? Olisi kiinnostavaa nähdä, miten ideahautomoyksikkö toimisi esimerkiksi osana omaa koulutustani.

Meillä luokanopettajaopiskelijoilla on ymmärrystä koulun arjesta ja oppilaista sekä yleensä kouluissa työskenteleviä opettajia enemmän aikaa ja energiaa soveltaa ymmärrystämme käytäntöön, mutta tekninen toteutus ja tuotteistaminen ovat vieraita käsitteitä.

Ideahautomoihin olisikin hyvä saada mahdollisimman poikkitieteellistä osaamista. Miksei esimerkiksi markkinoinnin tai tietojenkäsittelyn opiskelija voisi tehdä harjoittelua tällaisessa yksikössä? Yksikkö voisikin toimia osittain eri alojen opiskelijoiden voimin.

Uskon, että voisimme yhdessä markkinoinnin ja tietojenkäsittelyn opiskelijoiden kanssa toteuttaa hyviä oppimispelejä tai sovelluksia. Näiden ideoiden ei tarvitse jäädä pro bono -tasolle, vaan parhaat ideat voitaisiin tuotteistaa myös levitykseen ulkomailla.

Petra Raivonen

luokanopettajaopiskelija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat