Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itku olisi tullut, jos olisin ottanut lainaa opintoihini

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Piritta Jokelainen (HS Mielipide 22.1.) kyseenalaisti kirjoituksessaan hallituksen kaavailemat leikkaukset aikuiskoulutustukeen ja lainarahalla opiskelun. Yhdyn Jokelaisen näkemykseen siitä, että monelle lainarahalla opiskelu on täysin mahdotonta.

Olen hieman yli 50-vuotias, vakinaisessa työssä käyvä yksinhuoltaja. Taustalla on maisterintutkinnon lisäksi pitkäaikainen työura ja ammattikorkeakoulun erikoistumisopintoja.

Päätin vielä opiskella itselleni uuden ammatin, joka kuitenkin kulkee käsi kädessä vakinaisen työni kanssa: se laajentaa työmahdollisuuksiani ja tuo sisältöä ja näkemystä työhöni ja vapaa-aikaani.

Opintovapaalla olen kuitenkin huomannut, että me viidenkympin paremmalla puolella olevat emme enää kelpaa harjoittelijoiksi työnantajille. Yli kymmeneen eri harjoittelupaikkaan hakeneena en ole päässyt kertaakaan edes haastatteluun.

Onko tämä ihme, jos ansioluettelossamme on työkokemusta vähintään yhtä paljon kuin monella johtajalla elinvuosia. Pidetäänkö meitä pelottavina oman tien kulkijoina vai täysin avuttomina, kun vielä kypsällä iällä haluamme harjoitella ilmaiseksi?

Pian valmistuvan tutkintoni olen tehnyt aikuiskoulutustuen turvin. Kyllä olisi itku silmässä, jos olisin rahoittanut nämä opinnot lainarahalla.

Uutta työtä ei kovin helposti näytä löytyvän, joten suurimman hyödyn tehdystä tutkinnosta saa oma työnantajani, joka saa henkisesti vireän ja ammattitaitoaan laajentaneen työntekijänsä takaisin.

Ehkäpä näiden opintojen minulle tuoman tyydytyksen turvin jaksan painaa töitä eläkkeelle saakka – ja unohtaa elinikäisen oppimisen.

Aikuisopiskelija

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat