Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakennuslupasääntelyä voisi keventää roimasti

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallituksen esittämät normien purkutalkoot voisi kohdistaa voimakkaammin rakennuslupasääntelyyn. Helsingin Sanomien jutussa (Koti 24.1.) kuvattu autotallin muuntaminen muuhun käyttöön on mainio esimerkki nippelisääntelystä.

Jutussa haastateltu lupavirkamies perustelee nippelisääntelyä yhdenvertaisuuden takaamisella. Tämä on kuitenkin puppua, koska yhdenvertaisuus ei toteudu poikkeuslupakäytännön vuoksi edes yhden kaupungin alueella, ja erot maakuntiin ovat vielä suuremmat. Eli toiset saavat poikkeuslupia, toiset eivät. Tämä on virkamiesvaltaa parhaimmillaan ja siitä on yhdenmukaisuus kaukana.

Lisäksi virkamies toteaa, että asemakaava on yhteinen sopimus pelisäännöistä muun muassa asuinneliöistä.

Nykyinen käytäntö on pikemminkin se, että kyse on yksipuolisesta sopimuksesta, koska asukkaiden muistutuksia ja valituksia otetaan prosessissa harvemmin huomioon. Ne vain kirjataan muistiin.

Muutostyöhön liittyy myös tarpeetonta yksityiskohtaista sääntelyä, esimerkiksi ikkunoiden koosta. On myös joihinkin teoreettisiin neliömääriin liittyviä lisävaatimuksia. Näissä asioissa vastuuta asukkaalle voisi antaa nykyistä enemmän. Näin voitaisiin vähentää tarpeetonta lupabyrokratiaa.

Jarkko Lahtinen

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat