Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouspolitiikan periaatteet tulee sovittaa oloihimme

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Paavo Teittinen kokosi (HS 24.1.) asiantuntijoiden näkemyksiä talouspolitiikan valinnoista ja niiden perusteluista. Muutama lisähuomio voisi selventää kuvaa talouspolitiikan valmistelusta.

Valtiovarainministeriö arvioi säännöllisesti, riittävätkö talouden rahkeet rahoittamaan nykyisen lainsäädännön kansalaisille takaamat etuudet ja palvelut tulevaisuudessa. Tämä tarkoittaa arviota siitä, kuinka paljon julkisen talouden rahoitusaseman pitäisi kohentua lähivuosina, jotta julkisen talouden velan kasvu pysähtyisi ja velka vakiintuisi tavoitellulle tasolle suhteessa bruttokansantuotteeseen pitkällä aikavälillä.

Laskelmat ottavat huomioon, että julkisen talouden rahoitusasema kohenee itsestään, kun talouden matalasuhdanne väistyy. Laskelmat eivät ota kantaa siihen, millaisin keinoin rahoitusasemaa pitäisi pyrkiä kohentamaan, jos velkasuhde uhkaa jatkaa kasvuaan senkin jälkeen, kun matalasuhdanne on väistynyt.

Valinta eri keinojen välillä on politiikkaa. Kun valinnan tueksi kartoitetaan vaihtoehtoja virkamiesvoimin, tarjolla olevaa tutkimustietoa pyritään soveltamaan Suomen olosuhteisiin.

Tällainen synteesi edellyttää kattavaa analyysia kysynnän ja tarjonnan sekä julkisen talouden rakenteista, työmarkkinoista ja talouden kasvua ajavista tekijöistä nimenomaan Suomessa juuri nyt ja lähivuosina.

Eri keinojen vaikutuksia talouteen voidaan arvioida kokonaistaloudellisilla malleilla. Moderneimmat Suomen taloutta kuvaavat mallit ovat käytössä Suomen Pankissa ja valtiovarainministeriössä. Niillä tehtyjen laskelmien mukaan esimerkiksi finanssipolitiikan kerroinvaikutus vaihtelee sen mukaan, mihin julkisen talouden tulo- ja menoeriin toimet kohdistuvat. Lisäksi näyttäisi siltä, että kerroinvaikutus ei poikkeaisi Suomessa tällä hetkellä oleellisesti tavanomaisesta, vaikka talous on junnannut matalasuhdanteessa jo pidemmän aikaa.

Mikko Spolander

finanssineuvos

valtiovarainministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat